Augšperský potok (přírodní památka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Augšperský potok)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Augšperský potok
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Podmáčená nivní louka v přírodní památce Augšperský potok
Podmáčená nivní louka v přírodní památce Augšperský potok
Základní informace
Vyhlášení1. května 1989
Nadm. výška330–356 m n. m.
Rozloha1,85 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresBrno-město
UmístěníŽebětín
Souřadnice
Augšperský potok
Augšperský potok
Další informace
Kód1449
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Augšperský potok je přírodní památka nacházející se v katastru městské části Brno-Žebětín v místní lokalitě Šípské louky, zaujímá plochu necelých dvou hektarů. Důvodem ochrany je údolí s meandrujícím (bezejmenným) potokem sloužícím jako útočiště obojživelníků a ohrožených druhů ptactva. Potok vytéká z tunelu pod Masarykovým okruhem a poté, co proteče přírodní památkou, se stává levostranným přítokem vodního toku s názvem Augšperský potok. Podél přírodní památky prochází žlutá turistická trasa.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podloží tvoří biotitický granodiorit brněnského masivu typu Tetčice, světlé barvy, středně až hrubě zrnitý s vyrostlicemi draselných živců a migmatitizované biotitické pararuly. V nivě jsou svahové a fluviální usazeniny, nad nimi gleje a fluvizem.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Potok vytékající z lesa v přírodní památce Augšperský potok

Z dřevin jsou na březích potoka zastoupeny olše lepkavá (Alnus glutinosa), olše šedá (Alnus incana), topol osika (Populus tremula) a vrby (Salix sp.). Rostlinstvo na podmáčených a vlhkých loukách zastupuje blatouch bahenní (Caltha palustris), bradáček vejčitý (Listera ovata), kakost luční (Geranium pratense), kostřava luční (Poa pratensis), kuklík potoční (Geum rivale), lipnice luční (Poa pratensis), lýkovec jedovatý (Daphne mezereum), popenec obecný (Glechoma hederacea), chráněný prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) – jediný početnější výskyt této orchideje na území města Brna, pryskyřník plazivý (Ranunculus repens), tužebník jilmový pravý (Filipendula ulmaria subsp. ulmaria), vrbina obecná (Lysimachia vulgaris) a další.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

V kalužích byl nalezen strunovec vodní (Gordius aquaticus), z hmyzu jsou zastoupeny běžné lesní druhy, na vrbách nesytka žlutobřichá (Synanthedon flaviventris). Z obojživelníků se zde rozmnožují skokan hnědý (Rana temporaria) a skokan štíhlý (Rana dalmatina).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]