Asistence (organizace)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Asistence, o.p.s.)
Asistence, o.p.s.
Vznik1995
Typnestátní nezisková organizace
Právní formaobecně prospěšná společnost[1]
Účelposkytovatel sociálních služeb pro lidi s tělesným a kombinovaným postižením
SídloPraha
PůsobnostPraha
ŘeditelErik Čipera[2][3]
Oficiální webwww.asistence.org
Datová schránkaduwu4zy
IČO63830540 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Asistence, o.p.s. je česká nevládní nezisková organizace, která poskytuje sociální služby lidem s tělesným a kombinovaným postižením.

Zakladatelkou Asistence, o.p.s. je Mgr. Vlasta Stupková. Předsedkyní správní rady byla do roku 2022 Klára Šimáčková Laurenčíková. V její funkci ji nahradil Jan Kroupa. Ředitelem je Mgr. Erik Čipera.

Asistence, o.p.s. se v létě 2019 přestěhovala z Vyšehradu na Žižkov.

Vznik a zaměření[editovat | editovat zdroj]

Asistence, o.p.s. vznikla v roce 1995 v Praze. Asistence, o.p.s. je registrovaným poskytovatelem sociálních služeb, konkrétně osobní asistence a sociální rehabilitace. V současnosti poskytuje sociální služby více než 250 klientům. Součástí činnosti je i dobrovolnický program a vzdělávání osobních asistentů a asistentek.

Jejím mottem je "Obecně prospěšná společnost Asistence rozpouští vnitřní a vnější bariéry v životě lidí s postižením."

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

  • Osobní asistence

Asistence, o.p.s. poskytuje službu osobní asistence lidem s tělesným a kombinovaným postižením ve věku 16-64 let na území hlavního města Prahy. Pracuje formou řízené asistence, kterou organizují koordinátoři. Úvodní zácvik nových asistentů zajišťují instruktoři. Asistence, o.p.s. poskytuje ročně cca 65 000 hodin osobní asistence zhruba 150 klientům.

  • Sociální rehabilitace

Posláním služby sociální rehabilitace je umožnit dospívajícím a dospělým lidem s tělesným a kombinovaným postižením ve věku 16-64 let, aby se začlenili do života v běžné společnosti a komunitě. Sociální rehabilitace v Asistenci, o.p.s. zahrnuje těchto 6 programů: Samostatně bydlet, Mít své asistenty, Někam patřit, Vyjádřit svůj názor, Žít svůj život a Skupinové aktivity. Podpora je poskytována formou konzultací, skupinových programů, ale i přímé podpory “v terénu” na území hl. města Prahy a je poskytována bezplatně.

V rámci programu sociální rehabilitace vznikly projekty Spolubyt a Bezbabyty.cz[4], které se snaží řešit problém špatné dostupnosti bezbariérového bydlení v Praze.

  • Dobrovolnictví

Dobrovolnický program v Asistenci, o.p.s., je určen klientům všech služeb, které organizace poskytuje. Je zacílený na volnočasové aktivity klientů. Ročně stráví okolo 50 dobrovolníků s klienty Asistence cca 3000 hodin.

Advokační a osvětová činnost[editovat | editovat zdroj]

Na podzim roku 2020 spustila Asistence advokační kampaň "Patystupen.cz"[5], jejímž cílem je zavedení pátého, individualizovaného stupně příspěvku na péči. Tuto kampaň pořádá ve spolupráci se spřáteleným spolkem Děti úplňku. Ve stejné době zahájila také osvětovou kampaň "Svobodně žít", která je tvořena 25 fotoportréty lidí s postižením.[1]

Od ledna 2022 spouští Asistence unikátní pilotní projekt, jehož cílem je po dobu jednoho roku poskytovat pěti lidem s postižením tolik osobní asistence, kolik opravdu potřebují, ne jen na kolik jim vystačí příspěvek na péči. Cílem tohoto projektu je získat reálná data o (ne)dostupnosti péči pro lidi s těžším tělesným postižením a zároveň upozornit na nutnost stávající nevyhovující systém změnit.

Od roku 2017 pořádá kampaň "Asistujeme.cz"[6], jež má za cíl oslovit nové asistenty a asistentky po celé ČR.

V minulosti Asistence, o.p.s. iniciovala úspěšnou[7] kampaň "Praha bez bariér"[8], jejímž cílem bylo odstraňování bariér ve veřejném prostoru, zejména v městské hromadné dopravě.

Rovněž úspěšně usilovala o zvýšení příspěvku na péči pro lidi s postižením.[9][10][11]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]