Asia (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Asia (skupina))
Asia
2006
2006
Základní informace
PůvodAnglieAnglie Anglie
Žánryhard rock, progresivní rock, arena rock
Aktivní roky19811986, 1989–dosud
VydavateléSnapper Music, InsideOut Music, Frontiers Records
Příbuzná témataYes, Asia Featuring John Payne, Emerson, Lake & Palmer, King Crimson, The Buggles
Významná dílaDon't Cry
Heat of the Moment
Webwww.originalasia.com
Současní členové
Geoff Downes
Carl Palmer
Bumblefoot
Billy Sherwood
Dřívější členové
Steve Howe
John Wetton
Mandy Meyer
John Payne
Guthrie Govan
Jay Schellen
Pat Thrall
Greg Lake
Mike Sturgis
Al Pitrelli
Vinny Burns
Trevor Thornton
Aziz Ibrahim
Elliot Randall
Chris Slade
Sam Coulson
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Asia je progressive rocková superskupina, formovaná bývalými členy skupin Yes, King Crimson, Emerson, Lake & Palmer, Hold The Ladder, Uriah Heep, U.K. a The Buggles v roce 1981.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Formování skupiny[editovat | editovat zdroj]

Asia se začala formovat po rozpadu „vlajkových lodí“ britského progressive rocku, skupin Yes a Emerson, Lake & Palmer. Po rozpadu skupiny King Crimson v roce 1974, měl baskytarista John Wetton plány na založení superskupiny. Neúspěšný byl pokus o založení projektu British Bulldog v roce 1976, jehož účastníky byli i Bill Bruford a Rick Wakeman. V roce 1977 se Bruford a Wetton sešli ve skupině UK, společně s kytaristou Allanem Holdsworthem a hráčem na klávesy a housle Eddie Jobsonem. Jejich debut byl v roce 1978. Po rozpadu UK začátkem 80. let byl naplánován nový projekt superskupiny, kterou měli tvořit hudebníci Wetton, Wakeman, bubeník Carl Palmer a (tehdy málo známý) kytarista Trevor Rabin. Wakeman však brzy z projektu vystoupil, ještě předtím, než podepsali smlouvu se společností Geffen a než začali vůbec společně hrát. V roce 1981 dal John Kalodner, manažer z A&R a Geffen Records, dohromady Wettona a kytaristu skupiny Yes Steve Howea, aby spolu začali psát a hrát.

Howe a Wetton byli brzy doplněni bývalým členem skupin Buggles a Yes klávesistou Geoffem Downesem. Carl Palmer se pak připojil později, už za plného provozu skupiny. Počítalo se i s Trevorem Rabinem a dokonce s ním už byly natočeny demo snímky, ten se však rozhodl přijmout nabídku baskytaristy skupiny Yes Chrise Squirea a bubeníka Alana Whitea vstoupit do nových Yes a tak se ostatní členové skupiny Asia rozhodli zůstat jako kvartet.

Začátky[editovat | editovat zdroj]

Stejnojmenné debutové album Asia získalo ohromný komerční úspěch, když se udrželo po devět týdnů v žebříčku časopisu Billboard. Singly „Only Time Will Tell“ a „Heat of the Moment“ se staly ohromnými hity Top 40 a později prolomily Top Five a staly se oblíbenými na sportovních událostech amerických stadionů.

Americké turné se velmi vydařilo, byly vyprodány všechny termíny v letech 1982 a 1983, oblíbenými se stali i na kanále MTV, kde hráli často jejich videoklipy. Billboard vyhlásil skupinu Asia skupinou roku 1982.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2006 byla obnovena skupina v původní sestavě (Wetton, Downes, Palmer, Howe) a nahrála spolu alba Phoenix (2008), Omega (2010) a XXX (2012). Howe v lednu 2013 oznámil odchod ze skupiny a jako náhradu členové skupiny zvolili Sama Coulsona.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Asia (band) na anglické Wikipedii.

  1. KIELTY, Martin. Asia Reveal Steve Howe’s Replacement [online]. ProgRockMag.com, 2013-01-10 [cit. 2013-01-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-02-13. (anglicky) 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]