Jak jsem vždycky byl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z As I Have Always Been)
Jak jsem vždycky byl
132. díl seriálu Agenti S.H.I.E.L.D.
Pův. názevAs I Have Always Been
Číslořada 7
díl 9
Původní TVABC
Premiéra22. července 2020
Tvorba
ScénářDrew Z. Greenberg
RežieElizabeth Henstridge
Obsah
Délka42 minut
Posloupnost dílů
← Předchozí
Před a poté
Následující →
Krádež
Seznam dílů 7. řady
Seznam dílů seriálu Agenti S.H.I.E.L.D.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jak jsem vždycky byl (v anglickém originále As I Have Always Been) je devátý díl 7. řady amerického televizního seriálu Agenti S.H.I.E.L.D. Epizodu režírovala Elizabeth Henstridge, pro kterou se jednalo o režijní debut a scénář k epizodě napsal Drew Z. Greenberg. Titulní role z předchozích dílů si zopakovali Clark Gregg, Ming-Na Wen, Chloe Bennet, Elizabeth Henstridge, Henry Simmons, Natalia Cordova-Buckley a Jeff Ward. Vedle hlavních rolí se v epizodě také objevil Joel Stoffer, který ztvárnil Enocha a Enver Gjokaj jako Daniel Sousa.[1]

Epizoda měla premiéru 22. července 2020 na stanici ABC[2] se sledovaností 1,28 milionu diváků.[3] Díl získal pozitivní kritiky a byl považován za jeden z nejlepších. Kritici chválili režii Henstridgeové a výkony Gregga, Bennetové a Stoffera.[4]

Děj[editovat | editovat zdroj]

V návaznosti na předchozí díl, je tým uvězněn v časové smyčce. Johnsonová a Coulson, kteří si jako jediní pamatují smyčky i po restartu, se pokoušejí zjistit jak všechny zachránit. Poté, co prožije Johnsonová smyčku potřetí, přijde za Coulsonem a probere ho. Ten ji vysvětlí, že se nejedná o 3. smyčku, ale o 87., během kterých jí musel čtrnáctkrát vysvětli vše od začátku, protože zemřela.[5] Rozhodnou se proto opravit časový pohon, aby se smyčky zastavili. Informují Simmonsovou, ale zjistí, že ta má v hlavě implantát, který potlačuje její vzpomínky, aby si nevzpomenula na polohu Fitze. Proto se pokusí Johnsonová s Coulsonem Simmonsové implantát vyjmout, ale jsou zabiti záhadným únikem plynu.

Poté, co Coulson opět vysvětlí Johnsonové vše od začátku. Pokusí se Simmonsové opět implantát vyjmout, ale tentokrát je poškozený nástroj, se kterým se implantát nastavuje. Každá smyčka se takto opakuje, dokud si Coulson nevydedukuje, že sabotérem je Enoch, který je nevědomě naprogramován, aby chránil implantát za každou cenu.[6] Po několika neúspěšných pokusech, se podaří týmu zastavit Enocha včas a Johnsonová vyjme Simmonsové implantát. Simmonsová si okamžitě vzpomene, že Enochův elektrochronový mechanismus by dokázal spravit časový pohon.

V poslední smyčce, těsně, než se zhroutí do víru, tým přistoupí k Enochovi, který k jejich překvapení, dobrovolně odevzdá svoji část, kterou potřebují i s vědomím, že ho to zabije. Zbytek týmu, kromě Johnsonové a Coulsona, jde opravit časový pohon, zatímco Johnsonová s Coulsonem zůstanou u Enocha, který umírá. Během jejich rozhovoru se zmíní, že díky jejich týmu, poznal, co znamená přátelství a také, že toto je poslední mise, ve které je tým spolu.[7]

Závěrečná scéna[editovat | editovat zdroj]

Koře, kterou zachránil Nathaniel Malick, ji nyní pomáhá, aby se stala silnější a dokázala mu pomoci s převzetí moci.[8]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní role[editovat | editovat zdroj]

Vedlejší role[editovat | editovat zdroj]

  • Enver Gjokaj jako Daniel Sousa
  • Joel Stoffer jako Enoch[9]
  • Thomas E. Sullivan jako Nathaniel Malick
  • Dianne Doan jako Kora[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BEN. "As I Have Always Been" Synopsis, Cast List, & Promo Pics [online]. [cit. 2022-04-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Agents of SHIELD Season 7 Episode 9: Elizabeth Henstridge on Directing. Collider [online]. 2020-07-22 [cit. 2022-04-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Agenti S.H.I.E.L.D. – sledovanost. SerialZone.cz [online]. [cit. 2022-04-29]. Dostupné online. 
  4. A time loop gives Agents Of S.H.I.E.L.D. the season's best episode. The A.V. Club [online]. [cit. 2022-04-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. AGENTS OF S.H.I.E.L.D. Recap (S07E09): As I Have Always Been [online]. 2020-07-23 [cit. 2022-04-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. JULY 22, Christian Holub; EDT, 2020 at 11:31 PM. 'Agents of S.H.I.E.L.D.' recap: Agents of Palm Springs. EW.com [online]. [cit. 2022-04-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Daisy and Coulson's time loop, plus a heartbreaking death in the latest Agents of S.H.I.E.L.D.. SYFY Official Site [online]. 2020-07-22 [cit. 2022-04-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Agents of SHIELD Season 7 Episode 9 Review: As I Have Always Been. Den of Geek [online]. 2020-07-23 [cit. 2022-04-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Agents of SHIELD: Joel Stoffer on Enoch in the Final Season, Missing Fitz. Collider [online]. 2020-07-23 [cit. 2022-04-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. THOMAS, Shain E. ‘Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.’: S07.E09. “As I Have Always Been”. Medium [online]. 2020-07-23 [cit. 2022-04-29]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]