Arthur Blake

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arthur Blake
Osobní informace
Narození26. ledna 1872
Boston, Massachusetts
Úmrtí22. října 1944 (ve věku 72 let)
Boston, Massachusetts
StátUSAUSA USA
Kariéra
DisciplínaBěh na 1500 m, maraton
Účasti na LOH1896
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Atletika na LOH
stříbro LOH 1896 1500 m

Arthur Charles Blake, (26. ledna 1872, Boston, Massachusetts22. října 1944[1], tamtéž), americký atlet, běžec na středních a dlouhých tratích, účastník 1. letních olympijských her 1896 v Aténách, na nichž získal stříbrnou medaili v běhu na 1500 m.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Arthur Blake vystudoval Harvardovu univerzitu a v atletice závodil za Boston Athletic Association. Byl ale také nadšeným hráčem golfu a jachtařem. Po skončení závodní dráhy se usadil v Dedhamu ve státě Massachusetts a stal se pojišťovacím agentem. Vypráví se, že před první olympiádou vyhrál jakýsi závod na 1000 yardů a sebevědomě prohlásil, že je pro Boston příliš dobrým atletem a že by si troufl uspět na maratónském běhu v Aténách. Odpověď na to přišla vzápětí, když se burzovní makléř Arthur Burnham nabídl financovat účast amerických atletů v Řecku.[2]

Blake na olympijských hrách 1896[editovat | editovat zdroj]

Běh na 1500 m byl na pořadu olympiády 7. dubna 1896 a protože se na start postavilo jen osm závodníků, běželo se přímo finále. Většinu času táhl závodníky za sebou Francouz Albin Lermusiaux, ale chytře běžící Edwin Flack a Arthur Blake ho 100 m před cílem předběhli. Zvítězil Australan Flack, Blake si doběhl v čase 4:33.6 min pro druhé místo, které o řadu let později Mezinárodní olympijský výbor ocenil stříbrnou medailí (v Aténách se ještě medaile neudělovaly).

Maratonský běh byl inspirován legendou o řeckém hrdinovi Feidippidovi, který přinesl do Atén zprávu ze 40 km vzdáleného Marathonu o vítězství řeckých vojsk nad Peršany. 10. dubna se běžel druhý maraton historie, tím prvním byla generálka, jež sloužila jako kvalifikace řeckých borců na olympijský závod. Startovalo se v Marathonu, odkud se vydalo na olympijský stadion v Aténách sedmnáct závodníků. Závod se začal odvíjet jako předchozí patnáctistovka, dopředu vyrazil Lermusiaux, za ním se drželi Flack a Blake. Shodou okolností všichni tři přecenili své síly a ani jeden z nich závod nedokončil. Blake skončil vyčerpáním a horkem na 23. kilometru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Portál sports-reference.com uvádí datum úmrtí 23. říjen
  2. Archivovaná kopie. www.sports-reference.com [online]. [cit. 2020-05-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-04-17. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Arthur Blake (distance runner) na anglické Wikipedii.