Pelyněk metlatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Artemisia scoparia)
Jak číst taxoboxPelyněk metlatý
alternativní popis obrázku chybí
Pelyněk metlatý (Artemisia scoparia)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodpelyněk (Artemisia)
Binomické jméno
Artemisia scoparia
Waldst. & Kit.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pelyněk metlatý (Artemisia scoparia) je suchomilná aromatická bylina která z české přírody pomalu mizí. Je to jeden z více než 500 druhů rodu pelyněk.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Za původní druh je pelyněk metlatý považován v oblasti od Střední Evropy (Česká republika, Polsko, Rakousko, Maďarsko) přes Východní Evropu (Rumunsko, Ukrajina, Bělorusko, Litva), Rusko, Střední Asii, Mongolsko a Čínu až do Koreje; jižním směrem pak na Blízkém východě a v Saúdské Arábii. Ve Francii, Německu a Dánsku se vyskytuje pravděpodobně jako zavlečený druh. Česká republika se nachází na západním okraji jeho souvislého areálu.

Česku se vyskytuje jen vzácně, převážná část jeho lokalit leží v termofytiku a nižším mezofytiku. Potřebuje suchá výslunná místa, preferuje bazické podklady jako vápenec, amfibolit nebo čedič. Roste na mělkých vysychavých půdách s dostatkem minerálních živin i dusíku, ve sprašovitých půdách, ruderalizovaných písčinách, na skalních terasách, v kamenolomech, ve štěrbinách starých zdí a na travnatých kamenitých svazích a mezích.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Aromatická jednoletá nebo dvouletá bylina obvykle s jednou, 30 až 80 cm vysokou lodyhou. Ta je přímá, od báze silně rozvětvená, červenofialově naběhlá a vyrůstá z vřetenovitého kořene. Přízemní listyrůžici a spodní lodyžní s řapíky mají eliptické nebo podlouhle čepele, 2 až 7 cm dlouhé a 1 až 5 cm široké, které bývají dvoj až trojnásobně peřenosečné; v době kvetení tyto listy již opadávají. Střední a horní listy jsou bez řapíku, bývají obdobně dělené jako spodní a směrem vzhůru se zmenšují. Úkrojky listů rostoucí ve třech až čtyřech párech jsou zakřivené, 4 až 8 mm dlouhé a 0,2 až 0,3 mm široké. Listy jsou v mládí šedavě pavučinaté a později olysávají, po rozemnutí vydávají silné aroma.

Na lodyze a větvích vyrůstají v bohaté, 20 až 50 cm dlouhé latě hroznovitě uspořádané, krátce stopkaté kulovité úbory velké asi 2 mm. Obsahují načervenalé květy, uprostřed čtyři až deset oboupohlavných s úzkou nálevkovitou korunou a po okraji pět až sedm samičích s nitkovitou korunou. Zákrov úboru je kulovitý nebo vejčitý.

Drobné květy kvetou v srpnu až říjnu, opyluje je hmyz a vítr. Plody jsou hnědě zbarvené válcovité nebo obvejčité nažky dlouhé do 1 mm. Ploidie druhu je 2n = 16.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Rostlina obsahuje mnohé látky, jako např. silice, flavonoidy, kumarin, α-pinen, β-pinen, cineol, thujon, karvon, myrcen, skoparon, skopoletin, thujol atd. Má účinky anticholesterolemické, antiseptické, antibakteriální, močopudné, antipyretické, vazodilatační a další. Je také vhodná k léčbě žloutenky, hepatidy a zánětu žlučníku. Používá se v čajových směsích jako žlučopudná rostlina.

Ochrana[editovat | editovat zdroj]

V zemích Střední Evropy se množství míst na kterých pelyněk metlatý roste neustále snižuje a je za ohroženou rostlinu považován jak v ČR, tak i v Maďarsku a Rakousku. V Česku sice není chráněn zákonem, je však v „Červeného seznamu cévnatých rostlin České republiky z roku 2012“ řazen mezi kriticky ohrožené druhy (C1t).[1][2][3][4][5][6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PRŮŠA, David. BOTANY.cz: Pelyněk metlatý [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 03.07.2007 [cit. 2015-01-12]. Dostupné online. 
  2. KRAVÁKOVÁ, Jolana. Analýza éterických olejů vybraných druhů rodu Artemisia. Brno, 2012 [cit. 12.01.2015]. Diplomová práce. Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně. Vedoucí práce Emil Švajdlenka. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  3. Databáze C1 rostlin: Pelyněk metlatý [online]. Informační systém ochrany přírody, AOPK ČR, Praha [cit. 2015-01-12]. Dostupné online. 
  4. Flora of China: Artemisia scoparia [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2015-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Plants For a Future: Artemisia scoparia [online]. Plants For a Future, Dawlish, Devon, UK [cit. 2015-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. GRULICH, Vít. Red List of vascular plants of the Czech Republic: 3rd edition. S. 631–645. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 12.01.2015]. Roč. 84, čís. 3, s. 631–645. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]