Arne Wahlberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arne Wahlberg
Narození4. listopadu 1905
Örebro
Úmrtí27. května 1987 (ve věku 81 let)
Asarum
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arne Wahlberg (4. listopadu 1905, Örebro27. května 1987 v Asarum v obci Karlshamn,[1]) byl švédský fotograf, působící ve Stockholmu a známý svými fotografiemi objektů. Byl synem Gastona Reného Wahlberga a vnukem umělce Alfreda Wahlberga.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Wahlberg odešel do Drážďan v roce 1931 studovat u dvou významných portrétních fotografů, Huga Erfurtha a Franze Fiedlera. V roce 1931 Erfurth stále konzervativně pracoval s denním světlem, zatímco Fiedler zkoušel nové metody s ostrou kresbou optiky a vysoce lesklým papírem. Wahlberg a Fiedler se po mnoho let přátelili. Poté následovaly další roky školení mimo jiné v Ateljé Jaeger ve Stockholmu.

Wahlberg rychle přenesl své nové dojmy, především se mu líbily obrazy ostrých předmětů. Svými obrazy skla ze sklárny Kosta vytvořil novou éru fotografií. Byly to čisté přímé obrazy a něco úplně jiného než pochmurné fotografické předměty 20. let. Brzy následovalo zadání zobrazovat také keramické předměty a po krátké době se stal jedním z předních švédských fotografů objektů. Po mnoho let pracoval ve Švédské asociaci řemesel.

Již v roce 1929 měl doma vlastní ateliér, ale brzy se přestěhoval do větších prostor ve Sveavägen. Po mnoho let bylo jeho studio nejvyužívanější pro fotografování novomanželů. O portréty a svatební páry se však starali Wahlbergovi asistenti; sám se zabýval fotografováním objektů, kde mohl hodiny pracovat a dolaďovat své motivy, než byl zcela spokojen. Pro Wahlberga pracovalo několik známých fotografů a učili se u něj, mimo jiné Lennart af Petersens, Sune Sundahl, Erik Liljeroth nebo Key Nilson.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Arne Wahlberg na švédské Wikipedii.

  1. Wahlberg, Arne (1905 - 1987) [sv] (09.01.2015 19:02:48) - KulturNav. kulturnav.org [online]. [cit. 2020-10-19]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Söderberg, Rolf; Rittsel Pär (1983). Den svenska fotografins historia: 1840–1940. Stockholm: Bonnier fakta. Libris länk. ISBN 91-34-50314-5, s. 282

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]