Armstrong Whitworth

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Armstrong Whitworth
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení1847
Datum zániku1927
NástupceVickers-Armstrongs
ZakladateléWilliam Armstrong, 1st Baron Armstrong
Adresa sídlaManchester, Spojené království
Charakteristika firmy
Oblast činnostiautomobilový průmysl, loďařství, Výroba lokomotiv, letecký průmysl, výroba vojenských bojových vozidel, výroba železničních lokomotiv a vozového parku, výroba kovových konstrukcí a jejich dílů, stavba lodí a plavidel, výroba strojů a zařízení, vehicle construction a zbrojní průmysl
Produktyletadlo, zbraň, lokomotiva, loď a plnoplachetník
MajiteléWilliam Armstrong, 1st Baron Armstrong
Dceřiná společnostArmstrong Siddeley Development
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sir W.G. Armstrong-Whitworth & Co., Ltd. byla na počátku 20. století významná britská průmyslová společnost. Sídlila v Elswicku v Newcastle upon Tyne a vyráběla zbraně, lodě, lokomotivy, automobily i letadla.

Společnost byla založena Williamem Armstrongem v 1847 a postupně přes různá slučování nesla názvy Armstrong Mitchell a poté Armstrong Whitworth. V roce 1927 se sloučila s Vickers Limited, čímž vznikla firma Vickers-Armstrongs. Její automobilové a letecké podíly zakoupil J D Siddeley.

Historie[editovat | editovat zdroj]

HMS Malaya na prospektu společnosti Armstrong-Whitworth (1923)

V roce 1847 založil inženýr William George Armstrong v Newcastlu Elswick works, kde se vyrábělo hydraulické strojní zařízení, jeřáby a mosty, které brzy následovalo dělostřelectvo, kterým byla britská armáda po krymské válce znovu vyzbrojena. V roce 1882 se firma spojila s loděnicí Charlese Mitchella, čímž vznikla Armstrong Mitchell & Company. V té době se zařízení společnosti rozrostlo asi na 2 km podél břehu řeky Tyne.[1] Armstrong Mitchell se později v roce 1897 sloučila se strojařskou firmou Josepha Whitwortha.[2] V roce 1902 společnost rozšířila výrobu o osobní a nákladní automobily a v roce 1913 vzniklo „letecké oddělení“, které se v roce 1920 stalo dceřinou společností s názvem Armstrong Whitworth Aircraft.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Newcastle Industrial Heritage[nedostupný zdroj]
  2. Manchester College of Art & technology Archivováno 27. 5. 2008 na Wayback Machine. – The Whitworth collection history - accessed March 2009

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]