Operace Flashpoint

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z ArmA:Cold War Assault)
Operace Flashpoint
VývojářBohemia Interactive Studio
VydavatelCodemasters
Herní sérieOperation Flashpoint
EngineReal Virtuality Engine
PlatformyWindows
Xbox
OS X
Linux
Datum vydání2001
Žánryválečný simulátor z první a třetí osoby
Herní módySingleplayer, Multiplayer
KlasifikacePEGI 16 a více
ESRB 17 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Operace Flashpoint (ARMA: Cold War Assault) je počítačová hra od české firmy Bohemia Interactive Studio. Hra si získala hráče širokými možnostmi jak splnit úkol a rozmanitostí použitelné techniky. Hra ovládla na několik týdnu první místa prodejnosti v USA, Velké Británii, v Česku i jiných státech světa. Na hře je založen tréninkový systém VBS1, který využívala i Americká armáda.[1]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Hra simuluje válečné operace ve fiktivním konfliktu studené války. Zápletkou je vzpoura sovětského generála Guby na ostrově Kolgujevu proti sovětskému vedení, které se roku 1985 díky Perestrojce čím dál více sbližuje se Západem. Generál napadne ostrov Everon a další ostrov Malden, na kterém je základna sil NATO. Tím chce prohloubit rozdíl mezi Východem a Západem na trvalo. Hráč bojuje střídavě za 4 postavy sil NATO – pěšáka Davida Armstronga, tankistu Roberta Hammera, pilota Sama Nicholse a příslušníka speciální jednotky Jamese Gastovskiho.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Postava Hodnost Předcházející hodnosti Funkce
David Armstrong kapitán poručík

vojín (kadet)
desátník

seržant

pěšák
velitel družstva
Robert Hammer plukovník poručík (kadet)
kapitán
major
řidič tanku
velitel tanku M60 / M1A1
velitel tankové roty
Sam Nichols major poručík
kapitán
pilot helikoptéry UH-60 / AH-1 / AH-64
pilot bitevního letounu A-10
James Gastovski plukovník major příslušník speciálních jednotek
specialista na sabotáže
Fuller seržant nejsou známy ženista
Berghoff seržant nejsou známy výcvikový seržant
Caper Blake plukovník nejsou známy vrchní velitel sil NATO v oblasti
Sláva není známá nejsou známy velitel partyzánské skupiny Everonská osvobozenecká aliance
Radim není známá nejsou známy partyzán Everonské osvobozenecké aliance
Tomáš není známá nejsou známy partyzán Everonské osvobozenecké aliance
Alexej Vasilij Guba generál plukovník vrchní velitel sil Sovětského svazu v oblasti
Angelina není známá nejsou známy sekretářka generála Alexeje V. Guby
Viktor Troska kapitán nejsou známy Vůdce nogovských partyzánů a hlavní hrdina kampaně Resistance
Geronimo není známá nejsou známy Jeden z partyzánských velitelů na Nogovu
Gabriel není známá nejsou známy První vůdce nogovských partyzánů

Součástí hry je editor misí, který dovoluje téměř cokoliv – od vytvoření vlastního vojáka nebo tábora až po kompletní propracované mise. Na výběr jsou 4 ostrovy (Malden, Everon, Kolgujev a Desert Island). Hra i s datadisky obsahuje desítky zbraní, vozidel a typů vojáků. Hra si získala hráčskou obec neomezeným množstvím cest, kudy se může hráč vydat pro splnění úkolů. Není výjimkou, že některé mapy se dají projít bez jediného výstřelu, či skrz vojenskou vřavu. Hra umožňuje použít téměř veškeré nalezené nepřátelské vybavení, techniku a zbraně.

Výzbroj a výstroj[editovat | editovat zdroj]

Armáda USA
Armáda Sovětského svazu
Výzbroj Everonské osvobozenecké aliance (partyzánů)
Univerzální výzbroj a výstroj

Vývoj a datadisky[editovat | editovat zdroj]

Původní Operace Flashpoint byla vydávána ve verzi 1.00, poté přišel patch 1.06, 1.10, 1.20. (V této verzi byla hra vydána v USA.) Poté následovaly patche 1.30 a 1.46. Pro verzi 1.30 byla vydána re-edice v České republice s podtitulem Zlatá edice. Celosvětově se pak pod pojmem Gold Edition rozumí datadisk Red Hammer, který vyrobil rovnou vydavatel Codemasters bez účasti Bohemia Interactive Studio (BIS). Tato hra vládla několik týdnu na prvních místech v žebříčcích prodejnosti v USA, Velké Británii, v Česku i na mnohých jiných místech světa. Jazykových mutací hry je opět několik, například: anglická, česká, polská, korejská, ruská, německá, španělská, francouzská. Celkově má dnes hra ve všech verzích i s datadisky na kontě asi 1,5 milionů prodaných kopii. Původní verze hry má přídomek: Cold War Crisis, zkráceně CWC.

BIS také vydali Operaci Flashpoint pouze v České republice ve speciální limitované edici, která v pohledném dřevěném vojenském kufříku s logem hry obsahovala originální kopii hry, oficiální soundrack ze hry částečně dělaný australskou skupinou Seventh, tři velké mapy ostrovů a plakát s motivem ze hry a dále pláštěnku a svítilnu s logem hry.

25. června 2002 vydala BIS oficiální datadisk Operation Flashpoint: Resistance vlastní výroby, který kromě poměrně poutavého příběhu a vysoké obtížnosti přináší vylepšenou podporu pro hru po síti, více vozidel, výzbroje, výstroje a také například možnost vkládání zbraní a výstroje do vozidel či beden. Pro děj odehrávající se v tomto datadisku byl vyvinut nový ostrov Nogova s rozlohou cca 144 km². Kromě toho na základě podnětů komunity rozšířili možnosti skriptování a vydali oficiální nástroje pro vývoj addonů.

Pro datadisk Resistance vydala BIS opravu verze 1.91 a 20. dubna 2004 byla vydána poslední verze hry 1.96.

Kampaň Resistance se odehrává na ostrově Nogova před událostmi původní hry. Ten se stává terčem sovětské invaze. Viktor Troska, který byl v minulosti u speciálních jednotek, se snaží zprvu boji vyhnout, ale nakonec nemá na vybranou a musí se postavit do čela místního odboje.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Samotná hra si získala celosvětovou popularitu, zejména v Evropě díky svým vlastnostem. Operation Flashpoint byla totiž vydána jako jedna z mála válečných simulátorů pro hardcore hráče, tzn. že to není klasická střílečka a málokterý hráč přežije, pokud vběhne do nepřátelského území s kulometem a myšlenkou „to zvládnu“. Hra byla vybalancována mezi hratelností a reálným světem.

Tělo jakékoli postavy má různé zásahové zóny, takže zatímco zásah do hlavy je prakticky smrtící, při střelbě do nohou je smrt, v závisosti na ráži zbraně, otázkou i více než 3 zásahů. Dále hra simuluje rozptyl a přesnost střelby v závislosti na únavě (která ovlivňuje přesnost střelby po delším běhu), poloze střelce (vstoje, vkleče či vleže) či zbraně.

Velkou oblibu si získala hra díky obrovské rozlehlosti map a praktické neomezenosti pohybu po nich. Samotná hra obsahuje tři původní ostrovy s rozlohou každé mapy přes 100 km². Další výhodou je rozmanitost techniky, již všechnu můžete používat – ve hře začnete jako obyčejný pěšák a skončit můžete jako pilot stíhačky, bojového vrtulníku, tanku nebo lodě. Mezi civilními vozidly najdete i škodovku nebo traktor.

Addony, mody a další rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Samotná hra je vytvořena, s ohledem na popularitu rozšíření (addony), modulárně a je možné pro hru vytvořit prakticky cokoli. Po více než pěti letech existují stovky až tisíce doplňků a rozšíření pro tuto hru. Málokterá hra se může chlubit funkční letadlovou lodí, bagrem nebo ponorkou. Díky rozšiřitelnosti vznikly zpočátku samostatné jednotky, zbraně a ostrovy. Později skupiny vývojářů vytvářely kampaně a celé mody, odehrávající se v nezávislém prostředí mimo původní hru.

Byly vydány mody se zaměřením na druhou světovou válku, finskou zimní válku, Star-Wars MOD (stažen po protestech majitele práv ke značce Star Wars). Hodně revoluční a populární jsou mody CR-CTI nebo CR09, což jsou mody, které přidají hře strategický rozměr, kdy vytváříte vlastní základnu a vyděláváte si peníze dobýváním území.

VBS1 – profesionální vojenský simulátor[editovat | editovat zdroj]

Společnost Bohemia Interactive si hrou Operation Flashpoint získala velkou pozornost veřejnosti, a to nejen hráčské, ale i odborné. Situace došla tak daleko, že byla oslovena zástupci amerických vojenských sil, zda je možné hru upravit pro potřeby výcviku vojáků. Díky tomu BIS vyvinulo profesionální vojenský simulátor VBS1 – Virtual Battlespace 1.

ArmA: Armed Assault[editovat | editovat zdroj]

ArmA je nástupce hry Operace Flashpoint. Přepracována je především grafika, AI a vylepšen multiplayer – zejména možnost připojit se k již probíhající hře. Hra byla vydána 10. listopadu 2006. Vydavatelem hry už nebyli Codemasters, kteří drží práva na název původní hry.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Americká armáda využívá český software!. Doupe.cz [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]