Arktická katedrála

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arktická katedrála
Místo
StátNorskoNorsko Norsko
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevNorská církev
Architektonický popis
ArchitektJan Inge Hovig
Stavební slohmoderní architektura
Výstavba1965
Další informace
AdresaTromsø, NorskoNorsko Norsko
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arktická katedrála (norsky: Ishavskatedralen) je vžitý název pro kostel ve městě Tromsø, v kraji Troms v severní části Norska, postavený v roce 1965. Ve skutečnosti se nejedná o katedrálu, jak je stavba pro svoji monumentálnost nazývána, ale o farní kostel luterské církve. Kostel je součástí tromsøysundské farnosti arciděkanství v Tromsø v Nord-Hålogalandské diecézi.

Historie stavby[editovat | editovat zdroj]

Kostel navrhl norský architekt Jan Inge Hovig a je postaven převážně z betonu. Betonové panely jsou opatřeny hliníkovým pláštěm. Hlavním dodavatelem stavby byl Ing. F. Selmer A/S Tromsø. Stavba kostela započala 1. dubna 1964 a byla dokončena v roce 1965. Nový kostel byl vysvěcen dne 19. listopadu 1965 biskupem Monradem Nordervalem. Původní varhany, umístěné v kostele v roce 1965, nahradily v roce 2005 nové varhany se třemi manuály a 2940 píšťalami. Kromě církevních obřadů je tento nástroj využíván při varhanních koncertech, které se v kostele pořádají.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Vnější stavbu tvoří dvě odstupňované, trojúhelníkové, vzájemně splývající betonové konstrukce, potažené hliníkovými lamelami. Jedenáct vrcholů kostela představuje jedenáct apoštolů po Jidášově zradě. [1] Jejich ramena sahají až k zemi a tvoří severní a jižní stěnu kostela. Západní portál katedrály se zabudovaným mohutným bílým křížem je vysoký 35 m. Pro svůj netypický vzhled a světlou barvu je Arktická katedrála přirovnávána k Opeře v Sydney.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Kostel je určen pro 720 členů. V oltářní části se nachází okno z barevného skla, vytvořené norským umělcem Victorem Sparrem v roce 1972. Obrázek zachycuje Boží ruku, z níž vycházejí tři paprsky světla na postavu Ježíše Krista a dvou vedle stojících lidí. Stejně jako v architektuře kostela, se i zde používá křesťanská symbolika čísla „tři“.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Arctic Cathedral. www.norway.com [online]. [cit. 07-02-2012]. Dostupné v archivu pořízeném dne 07-02-2012. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]