Arianna Huffingtonová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arianna Huffingtonová
Rodné jménoΑριάδνη-Άννα Στασινοπούλου
Narození15. července 1950 (73 let)
Athény
ŘeckoŘecko Řecko
BydlištěAthény
Cambridge
Alma materUniverzita v Cambridgi (1968–1972)
Girton College
Povolánírozhlasová moderátorka, spisovatelka, blogerka, životopiskyně, novinářka, obchodnice, politička a hlasová herečka
OceněníVelcí přistěhovalci (2007)
Politická stranaDemokratická strana
ChoťMichael Huffington (1985–1997)
Partner(ka)Bernard Levin
Funkceprezident (1971–1972)
ředitel
Webariannahuffington.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arianna Huffingtonová, nepřechýleně Arianna Huffington, rodným jménem Arianna Stassinopoulos, řecky Αριάδνη Στασινοπούλου (* 15. červenec 1950 Athény) je řecko-americká podnikatelka a novinářka, zakladatelka blogu Huffington Post, z něhož se stalo velmi rychle vlivné americké médium.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v chudé řecké rodině. Ve svých šestnácti letech opustila Řecko a s matkou odjely do Anglie. Zde díky stipendiu vystudovala ekonomii na Girton College na Cambridgské univerzitě, kterou absolvovala roku 1972. V Anglii byla partnerkou známého politického komentátora Bernarda Levina.[1] Napsala v té době několik populárně naučných knih o Pablu Picassovi či krajance Marii Callasové.[2]

Když Levina nepřiměla ke sňatku, odjela Arianna do New Yorku. Zde se seznámila s republikánským politikem Michaelem Huffingtonem, blízkým přítelem rodiny Bushů. V roce 1985 se vzali. Huffingtonová v té době zastávala velmi konzervativní názory, které prezentovala široce i v médiích jako komentátorka. Rozvedla se s manželem po dvanácti letech, když se Huffington veřejně přiznal k homosexualitě.

Rozvod ji finančně dobře zajistil. Navíc Huffingtonová demonstrativně přešla na liberální pozice. V roce 2003 kandidovala jako nezávislá proti Arnoldu Schwarzeneggerovi na guvernéra Kalifornie (neúspěšně).

V roce 2005 založila internetový blog Huffington Post. K jeho popularitě přispělo, že do něj od počátku přispívala řada celebrit. Navzdory její konzervativní minulosti, blog se rychle profiloval liberálně, což korelovalo s rostoucí nespokojeností s politikou republikánského prezidenta George W. Bushe v americké veřejnosti.

Uspěl i koncept, kdy stránka byla způlky tzv. agregátorem zpráv (tedy souborem odkazů na jiné stránky), což vedlo i ke kritice, například Rupert Murdoch takové podnikání označil za parazitování na práci jiných.[3] V době expanze blogu, v roce 2007, se Huffingtonová prý zhroutila z přepracování.[2]

Čtenost blogu přesto prudce rostla, v roce 2009 již měl 22 milionů návštěvníků měsíčně. Úspěch z blogu rychle udělal regulérní médium s desítkami zaměstnanců. Blog byl nakonec označen za „nejčtenější blog světa“. V roce 2011 ho Huffingtonová prodala obří korporaci AOL. Vliv v médiu ale neztratila, získala pozici prezidentky a šéfredaktorky. Německou pobočku získalo vydavatelství Burda.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]