Appalačská stezka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Appalačská stezka
Appalachian Trail
Základní informace
Délka2 198,4 mi
3 538 km
Lokalizace
Souřadnice
Map
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Typické bílé značení AT

Appalačská stezka, anglicky Appalachian Trail, celým názvem Appalachian National Scenic Trail, běžně zkráceně AT [ej tí], je dálková turistická trasa na východě Spojených států amerických, v Appalačských horách. Délka trasy je zhruba 3500 km. Je to oblíbená dálková trasa v USA.

Apalačská stezka začíná na jihu v Georgii (Springer Mountain), dále pokračuje na sever a prochází státy Severní Karolína, Tennessee, Virginie, Západní Virginie, Maryland, Pensylvanií, New Jersey, New York, Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Hampshire a Maine, kde trasa na hoře Katahdin končí.

Stezka byla vybudována ve 20. a 30. letech 20. století. Je značena bílým svislým pruhem (zhruba 5x15 cm). Je možné ji projít během jedné turistické sezóny. Pokud turista začne na jihu na začátku dubna, může být v září v cíli na Mt.Katahdin.

Ve Spojených státech existují tři nejvyhlášenější dálkové turistické trasy: AT na východě, Stezka kontinentálního rozvodí ve Skalnatých horách a Pacifická hřebenovka na západě. Společně jsou všechny tři označovány jako Triple Crown of Hiking.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]