Anuradhápura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anuradhapura
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška81 m n. m.
StátSrí LankaSrí Lanka Srí Lanka
Anuradhapura
Anuradhapura
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha7 179 km²
Počet obyvatel63 208 (2011)
Hustota zalidnění8,8 obyv./km²
Světové dědictví UNESCO
Název lokalityPosvátné město Anurádhapura
Typkulturní dědictví
Kritériumi, iii, vi
Odkaz200 (anglicky)
Zařazení1982 (6. zasedání)
Správa
PSČ50000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anuradhápura[1] (sinhálsky අනුරාධපුරය, tamilsky அனுராதபுரம்) je významné město na Srí Lance, jehož počátky sahají až do 4. století př. n. l.. Žije zde přibližně 63 tisíc obyvatel. Nachází se ve vnitrozemí ostrova, je administrativní centrum Středoseverní provincie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založeno bylo ve 4. století před Kristem a až do 11. století bylo hlavním městem stejnojmenného království. Anuradhápura byla hlavní intelektuální centrum raného Théravádského buddhismu, žili zde buhističtí filozofové včetně Buddhaghóšy. Historická část města, posvátná pro budhisty, přilehlé kláštery (viháry) a nejrůznější pozůstatky starověkých budov o souhrnné ploše 40 km² jsou v 21. století jednou z největších archeologických lokalit na Zemi. Od roku 1982 je Anurádhapura součástí světového dědictví UNESCO.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Město je napojeno na celostátní síť železnic a dálnic. Tzn. „Severní železniční trať“ zajišťuje spojení s městy Kolombo a Jápané. Ve městě zastavují např. vlaky Yal Devi a Uttara Devi. Vzhledem ke své lokalizaci v severo-centrální části ostrova je Anuradhápura křižovatkou několika dálnic - AA012, AA028, AA009, A20. Městem prochází řada autobusových linek mezi Kolombem a severem ostrova.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERÁNEK, Tomáš, et al. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty = List of Czech exonyms: standardized forms, variants. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2011. 133 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-64-8. S. 14, 123. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]