Antonio Guiteras

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antonio Guiteras
Narození22. listopadu 1906
Filadelfie
Úmrtí8. května 1935 (ve věku 28 let)
Povolánípolitik
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antonio Guiteras y Holmes (22. listopadu 1906 Filadelfie8. května 1935 Matanzas) byl kubánský revolucionář a během 30. let 20. století vedoucí kubánský politik.

Jednalo se o zastánce revolučního socialismu, který se účastnil vlády radikálů nastolených po svržení autokratického pravicového kubánského prezidenta Gerarda Machada v roce 1933. V roce 1931 založil Unión Revolucionaria.

Jeho politické myšlenky se formovaly v nestálém politickém ovzduší 20. let. Nejdříve se stal široce známým jako studentský vůdce a společník Julia Antonia Melly, mladého komunistického revolucionáře. Věřil, že svoboda lidí bude dosažena násilnou konfrontací s ustanovenými autoritami, ale současně se držel ideálu demokracie. Za prezidenta Ramóna Grau San Martína byl jmenován ministrem vnitra. Představil mnoho reforem, včetně minimální mzdy, minimálních pracovních nařízení, akademické svobody a znárodnění důležitých odvětví hospodářství. Po "vládě 100 dní" se stal více radikálním a založil politickou organizaci proletariátu s názvem Joven Cuba, která se vzhlížela v antikapitalismu a nacionalismu José Martího.

Podlehl atentátu, spolu s venezuelským revolucionářem Carlosem Apontem, v provincii Matanzas v roce 1935.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Antonio Guiteras na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]