Antoni Słonimski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antoni Słonimski
Narození15. listopadu 1895
Varšava
Úmrtí4. července 1976 (ve věku 80 let)
Varšava
Příčina úmrtísilniční dopravní nehoda
PseudonymPro-rok
Povoláníbásník, novinář, spisovatel, literární kritik, autor sci-fi, malíř, dramatik a publicista
Alma materAkademie výtvarných umění ve Varšavě
Tématakrásná literatura
Oceněnídůstojník Řádu znovuzrozeného Polska (1952)
Řád znovuzrozeného Polska (1954)
Medaile 10 let lidového Polska
Manžel(ka)Janina Konarska (od 1934)
RodičeStanisław Słonimski
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antoni Słonimski (15. listopadu 1895 Varšava4. července 1976 tamtéž) byl polský spisovatel.

Narodil se ve vzdělané rodině s židovskými kořeny. Jeho dědeček Chaim Zelig Słonimski byl matematik, astronom a zakladatel časopisu Ha-Cefira. Jeho otec, lékař a spisovatel Stanisław Słonimski, konvertoval ke katolicismu a nechal pokřtít i svoje děti.

Antoni Słonimski vystudoval varšavskou výtvarnou akademii a byl ilustrátorem a grafikem časopisu Sowizdrzał, v roce 1918 vydal svoji první sbírku sonetů. V meziválečném Polsku patřil k liberálně levicovým intelektuálům, spoluzakládal literární skupinu Skamander, přispíval do časopisů Wiadomości Literackie a Cyrulik Warszawski, psal dramata a cestopisy, působil ve varšavském poetickém kabaretu Pod Picadorem, byl také průkopníkem polské vědeckofantastické literatury (román Torpédo času).[1] Překládal do polštiny díla Williama Shakespeara. Byl členem PEN klubu a významným odpůrcem nacismu i stalinismu, napsal satiru o šíleném diktátorovi Dva konce světa. Druhou světovou válku prožil v Londýně, kde vydával časopis Nowa Polska.

Po válce byl zástupcem Polska v UNESCO a vedl Polský kulturní institut v Anglii. Roku 1951 se vrátil do vlasti, ve své publicistické činnosti opatrně chválil komunistický režim a odmítal emigraci. V letech 1956 až 1959 byl předsedou Svazu polských spisovatelů a podporoval gomulkovské tání, po ukončení reforem se stal předním kritikem poměrů v zemi. V roce 1964 byl autorem petice, v níž 34 polských intelektuálů protestovalo proti utužování cenzury.[2] Postavil se také proti antisemitské kampani v roce 1968, poté upadl do nemilosti a jeho texty se odvážil vydávat pouze katolický list Tygodnik Powszechny. Krátce před smrtí napsal autobiografii Abeceda vzpomínek.[3]

Jeho tajemníkem byl od roku 1969 Adam Michnik.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Poezja.org Dostupné online
  2. Culture.pl Dostupné online
  3. PWN Encyklopedia Dostupné online
  4. Dzieje Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]