Antitrinitářství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Antitrinitářství, či též antitrinitarismus, nontrinitarismus apod., je křesťanský myšlenkový směr, který popírá doktrínu o Svaté Trojici, tedy že by Bůh existoval ve třech osobách (Otec, Syn a Duch Svatý).

V užším slova smyslu označuje pojem raně novověká hnutí, která pak vplynula do širšího proudu reformace (unitářství, sociniáni, polští bratři ad.)[1], v širším smyslu může pojem označovat každé zpochybňování učení o Trojici Boží, tedy i starověké hereze, například ariánství, adopcionismus, monarchianismus, subordinacionismus, stejně jako nové křesťanské církve, které nelze přičlenit k protestantismu, jako jsou Mormoni, Svědkové Jehovovi ad.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Trinity > History of Trinitarian Doctrines (Stanford Encyclopedia of Philosophy). plato.stanford.edu [online]. [cit. 2017-05-15]. Dostupné online. 
  2. antitrinitáři, křesťanští odpůrci dogmatu o boží trojjedinosti - CoJeCo.cz - Vaše encyklopedie. www.cojeco.cz [online]. [cit. 2017-05-15]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Wallace, Robert: Antitrinitarian biography; or, Sketches of the lives and writings of distinguished antitrinitarians, exhibiting a view of the state of the Unitarian doctrine and worship in the principal nations of Europe, from the reformation to the close of the seventeenth century, to which is prefixed a history of Unitarianism in England during the same period,  London : E.T. Whitfield 1850. Dostupné on-line: [1]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]