Anorchismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Anorchismus nebo anorchie je velmi vzácná porucha, při které muži již od narození chybí obě varlata.[1]

Příčiny[editovat | editovat zdroj]

V několika prvních týdnech po oplození začne v embryu vývoj pohlavních orgánů. Pokud se však, v případě mužského pohlaví, vývoj přeruší, bude mít jedinec odlišnosti od svého pohlaví v závislosti na tom, kdy k přerušení vývoje došlo:

Přesná příčina nedokonalého vývoje genitálií není známa, ale svou roli zde hrají genetické faktory.[2]

Příznaky[editovat | editovat zdroj]

Při tomto onemocnění je vývoj muže a vzhled jeho genitálií až do období puberty normální. V samotné době puberty u něj však neproběhne vývoj druhotných pohlavních znaků, jako je růst vousů, zvětšení penisu, prohlubování hlasu atp.[3]

Léčba[editovat | editovat zdroj]

Léčba tohoto onemocnění sestává z dodávání androgenu (mužského pohlavního hormonu), implantace umělých varlat[4] a v neposlední řadě také psychické podpory.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MedlinePlus Medical Encyclopedia
  2. University of Maryland Medical Center - Anorchia Overview. www.umm.edu [online]. [cit. 2007-11-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2006-02-06. 
  3. University of Maryland Medical Center - Anorchia Symptoms. www.umm.edu [online]. [cit. 2007-11-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2005-11-30. 
  4. University of Maryland Medical Center - Anorchia Treatment. www.umm.edu [online]. [cit. 2007-11-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-09-03.