Aniela Kupiec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aniela Kupiec
Aniela Kupiec
Aniela Kupiec
Rodné jménoMilerska
Narození5. dubna 1920
Nýdek
Úmrtí10. září 2019 (ve věku 99 let)
Nýdek
Povoláníbásnířka, spisovatelka a prozaička
Žánrpoezie
Tématapoezie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aniela Kupiec (5. dubna 1920 Nýdek10. září 2019 Nýdek) byla slezská lidová básnířka a aktivistka polské menšiny na Zaolší.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Byla dcerou třineckého hutníka Jerzego Milerskiego a jeho manželky Zuzany. Navštěvovala lidovou školu v Nýdku a pak chodila do polské měšťanské školy v Bystřici nad Olzou. Své vzdělání úspěšně završila v roce 1937 na Szkole Gospodyń Wiejskich (dnes – rodinné školy) v Konské. Před válkou pracovala v kanceláři Třineckých železáren, později v době okupace byla donucena pracovat jako lesní dělnice. V roce 1945 se vdala za Jana Kupca, učitele v Bystřici. Po svatbě zůstala v domácnosti, věnovala se hospodářství, výchově dětí – tj. dceři Ewě a synovi Bronisławu. Její vášní se staly společenské a kulturní aktivity v rámci Polského kulturně-osvětového svazu (PZKO) v Nýdku. Režírovala divadelní představení, zpívala v místním pěveckém sboru, byla aktivní členkou folkloristicko-kulturní sekce Hlavního výboru PZKO a členkou Grupy Literackiej "63" v Třinci. První básně začala psát ve 4. třídě lidové školy. Po druhé světové válce pokračovala ve své literární činnosti. Její básně ale i próza psané v nářečí se začaly objevovat jak regionálním tisku (Zwrot, Głos Ludu), tak v tiskovinách v Polsku, a získaly si velkou oblibu. V literárních soutěžích získala mnohá ocenění.

Literární činnost[editovat | editovat zdroj]

Tvorba Anieli Kupiec byla vždy velmi dobře přijímána čtenáři i kritiky. Její poezie ale i próza jsou sugestivní, emocionální a autentické. Svým čtenářům poskytuje krásu starotěšínského jazyka, ve kterém jeho znalci vidí spojnici mezi jazykem Jana Kochanowského a současným nářečím. Básnířku inspirují problémy každodenního života obyčejného člověka v jeho malé těšínské vlasti. Mnoho let psala „do šuplíku“ a jenom občas něco publikovala. Teprve na popud své kamarádky Ewy Milerské dala své verše k posouzení prof. Danielu Kadłubcowi. Ten básnířce doporučil pokračovat v literární činnosti a navrhl ji účast v literárních soutěžích, jelikož, jak říkal, „básní v literárním jazyce je mnoho, ale v nářečí málo“. Básnický talent se projevuje také v její próze. V humoristických příbězích je často zřejmá satira ať už v rozdílech mezi společenskými vrstvami nebo mezi městem a vesnicí. V současnosti se objevují pokusy přeložit příběhy a básně autorky do češtiny nebo angličtiny, avšak tyto překlady ztrácejí svoje estetické a pocitové působení.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • Korzenie – sbírka básní psaných slezským nářečím spolu s Ewou Milerskou i Annou Filipek (1987)
  • Malinowy świat (1988)
  • Połotane żywobyci (1997)
  • Po naszymu pieszo i na skrzydłach (2005, 2009)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Aniela Kupiec na polské Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Stanieczek Paweł, Aniela Kupiec o swoim nydeckim świecie, Kalendarz Goleszowski 2008, s.184–187 (polsky)
  • Karol Daniel Kadłubiec, Aniela Kupiec – rodowód-życie-praca -Połotane żywobyci (1997), s. 86–92

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]