André Dussollier

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
André Dussollier
André Dussollier na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2010
André Dussollier na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2010
Narození17. února 1946 (78 let)
Annecy, FrancieFrancie Francie
Alma materNárodní vyšší konzervatoř dramatického umění
Aktivní roky1970—dodnes
César
Nejlepší herec
1998Stará známá písnička
Nejlepší herec ve vedlejší roli
1993Srdce v zimě
2002Důstojnický pokoj
Některá data mohou pocházet z datové položky.

André Dussollier (* 17. února 1946 Annecy) je francouzský divadelní a filmový herec.

Je známý především svým působením ve filmu, hrál asi ve 150 filmech. Během své kariéry získal několik divadelních a filmových ocenění, včetně tří Césarů.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Annecy v jižní Francii, vyrůstal ale ve městě Cruseilles a v Étrigny, malé vesničce v Burgundsku. Už ve svých deseti letech hrál ve školním představení a hraní se mu zalíbilo. Jeho otec trval na klasickém vzdělání, proto vystudoval literaturu na univerzitě v Grenoblu.

Ve věku 23 let přijel do Paříže, kde nejdřív studoval herectví v kurzech Jeana Périmonyho, pak vystudoval konzervatoř Conservatoire national supérieur d'art dramatique. Téměř okamžitě po ukončení školy, v roce 1972, vstoupil do francouzského divadelního souboru Comédie-Française, kde zaujal v několika divadelních hrách.

Současně začal hrát také ve filmu. V 70. letech 20. století hrál početně v poměrně málo filmech, přesto však spolupracoval s nejvýznamnějšími francouzskými režiséry své doby, jako například François Truffaut, Alain Resnais nebo Claude Pinoteau.

Později si jej všimlo víc filmových režisérů. Od 80. let až dodnes patří k žádaným filmovým hercům a každoročně hraje v několika filmech. Celkem hrál přibližně v 150 filmech, včetně známých titulů, jako například Tři muži a nemluvně (1985), Amélie z Montmartru (2001), Drž hubu! (2003) nebo Válka policajtů (2004). Vystupuje v komediích, stejně jako v dramatických filmech. Během své filmové kariéry získal celkem třikrát filmovou cenu César a pět dalších nominací.

Od ukončení školy až dodnes hraje rovněž v divadle. Nejvýznamnějším je jeho působení v Comédie-Française nebo v Théâtre Montparnasse. Kromě klasických rolí hraje také v hrách moderních dramatiků. Během svého života získal celkem čtyřikrát prestižní francouzské divadelní ocenění, Molièrovu cenu.

Filmografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Celovečerní filmy[editovat | editovat zdroj]

Televize[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

César[editovat | editovat zdroj]

Ocenění
Nominace

Molièrova cena[editovat | editovat zdroj]

Jiná ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku André Dussollier na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]