Andrej Sergejevič Někrasov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Andrej Sergejevič Někrasov
Narození9.jul. / 22. června 1907greg.
Moskva
Úmrtí15. února 1987 (ve věku 79 let)
Moskva
Místo pohřbeníVagaňkovský hřbitov
Povoláníautor dětské literatury a spisovatel
Národnostruská
StátSovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
Významná dílaDobrodružství kapitána Žvanilkina
OceněníŘád Vlastenecké války 2. třídy
medaile Za obranu Stalingradu
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Andrej Sergejevič Někrasov (rusky Андрeй Сергеeвич Некрaсов); 9.jul./ 22. června 1907greg., Moskva15. února 1987, tamtéž) byl ruský sovětský spisovatel.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z lékařské rodiny, mládí prožil v Moskvě. Četba dobrodružné a cestopisné literatury v něm probudila touhu po cestování. Proto po skončení střední školy odjel roku 1926 do Murmanska a zde se stal námořníkem na rybářské lodi. Poté pracoval na různých lodích v oblasti Dálného severu a Dálného východu. Roku 1933 ukončil vysokou námořní školu ve Vladivostoku a stal se náměstkem ředitele velrybářské sekce podniku Dalmorzverprom.

Roku 1937 se stal zástupcem prvního tajemníka Dněpropetrovského oblastního výboru. Během Velké vlastenecké války odešel dobrovolně na frontu a byl spolupracovníkem frontových novin. Roku 1943 vstoupil do Svazu sovětských spisovatelů, stal se členem Politického vedení Rudé armády v Moskvě v hodnosti poručíka. 14. dubna 1944 byl za svou práci v novinách odsouzen vojenským soudem v Rostově na Donu na 3 roky v pracovním táboře[1]. Po propuštění z pracovního tábora se věnoval literatuře.

Publikovat začal v roce 1928 v časopisech, později psal převážně knihy pro mládež. Známým se stal především díky humoristickému dobrodružnému románu Dobrodružství kapitána Žvanilkina (1937, Приключения капитана Врунгеля).

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Некрасов Андрей Сергеевич, лейтенант : Информация из донесения о безвозвратных потерях :: ОБД Мемориал. obd-memorial.ru [online]. [cit. 2021-06-11]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]