Anděl (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Anděl (stanice metra v Praze))
Anděl
Vestibul stanice Anděl (2015)
Vestibul stanice Anděl (2015)
Původní názevMoskevská
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťSmíchov
UliceNádražní
Síť metraPražské metro
Vznik2. listopadu 1985
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka B
Technické informace
Typ staniceražená trojlodní pilířová pražského typu
Počet nástupišť1
Počet vestibulů2
Délka nástupiště110 m
Šířka nástupiště18,06 m
Hloubka pod povrchem35,4 m
ProjektantMetroprojekt Praha
ArchitektEva Břusková
Marie Davidová
Lev Nikolajevič Popov
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
linka B směr Černý Most
předchozí stanice: Karlovo náměstí
eskalátor do vestibulu Anděl
1 ostrovní nástupiště
výtah do Nádražní ulice
eskalátor do vestibulu Na Knížecí
následující stanice: Smíchovské nádraží
linka B směr Zličín
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anděl (zkratka AN[1]) je stanice metra v Praze na lince B. Nachází se ve čtvrti Smíchov v blízkosti odstřeleného domu U zlatého anděla, po němž je pojmenována.[2] Její ražba začala v roce 1980 a pod názvem Moskevská (předtím navrhována také jako Lidická[3] podle nedaleké ulice Lidická) byla otevřena 2. listopadu 1985. Přejmenována na dnešní název byla 22. února 1990.[4] Její protějšek Pražskaja v Moskvě přejmenována nebyla. V roce 2014 byla druhou nejvytíženější nepřestupní stanicí pražského metra.[5]

V roce 2014 se začala razit šachta výtahu a v roce 2016 se stanice stala bezbariérově přístupnou. V červnu 2018 byla dokončena několika měsíční rekonstrukce eskalátorů v severním vestibulu započatá v září 2017. Koncem roku 2020 začala rekonstrukce eskalátorů a vzhledu v jižním vestibulu.

Charakteristika stanice[editovat | editovat zdroj]

Střední tunel stanice
Nástupiště ve stanici Anděl
Stanice Anděl v tubusu.
Nápis a reliéf ve vestibulu stanice připomínající její dřívější jméno

Anděl je trojlodní podzemní ražená stanice (35,4 m pod povrchem) s 27 páry prostupů a plnou délkou středního tunelu. Stanice je 145 m dlouhá, z toho jen nástupiště dosahuje 110 m a šířky 18 m. Z něj vedou dva eskalátorové tunely, napojující se do dvou vestibulů (severní a jižní). Přímo na nástupiště ústí také výtahová šachta umožňující bezbariérový přístup.

Stanice se začala razit roku 1980, její výstavby se zúčastnili inženýři a architekti z bývalého SSSR (např. Lev Nikolajevič Popov), zatímco pracovníci československého Metrostavu budovali v Moskvě stanici Pražská. Obě stanice měly představit styl stanic v „družebním“ městě. Proto je stanice Anděl zdobena inkrustacemi a v prostoru nástupiště jsou umístěny bronzové odlitky, zobrazující tradiční motivy socialistického realismu, jako „přátelství“ se SSSR, dobývání vesmíru apod. Tyto odlitky byly po sametové revoluci v roce 1989 sejmuty, ale po krátké době několika měsíců byly opět vsazeny, neboť bylo dosaženo shody v názoru, že historii nelze vymazat. Občas se stávají cílem nájezdu vandalů, kteří je již jednou znehodnotili potřísněním červenou barvou vyhozenou z okénka vozu v igelitovém pytlíku, proto jsou dnes některé značně poškozeny. Stanice Pražská v Moskvě nebyla přejmenována a byla vyzdobena keramickými tvarovkami a vzbuzovala v moskevském metru značnou pozornost.

Za stanicí Anděl se nachází technologický tunel v délce 117,5 m; pod vestibuly jsou umístěny strojovny eskalátorů. Do celé stanice patří 163 místností. Celkový obestavěný prostor činí 81 690 m³. Technologické prostory jsou propojeny se Strahovským tunelem štolou.

Vestibuly[editovat | editovat zdroj]

Vstup z křižovatky Anděl
Eskalátory k severnímu vestibulu po rekonstrukci (2018)

Severní vestibul je povrchový. Nachází se v Nádražní ulici u křižovatky Anděl a je součástí budovy Zlatý Anděl. Do roku 1999 tu stál betonovýprosklený palác, známý především kamennou mozaikou s panoramatem Moskvy z roku 1985. V roce 2000 musel být severní výstup dočasně i kvůli tomuto uzavřen. Eskalátory, které do něj ústí, jsou dlouhé 59,5 m a na výšku dosahují 29,75 m; eskalátorový tunel se mírně odchyluje od osy stanice.

Jižní vestibul je podpovrchový, umístěný u Ženských domovů a v oblasti známé jako Na Knížecí. Je zde stejnojmenné autobusové nádraží, využívané jak pro městskou, tak pro dálkovou dopravu. Ve vestibulu se nachází bronzová plastika s velkým nápisem MoskvaPraha, která připomíná předlistopadovou éru a česko-sovětskou spolupráci při výstavbě pražského metra. Stanice je konstruována jako jedna hala s mnoha výstupy na povrch s pevnými schodišti a někdy i jedním eskalátorem, která je na severním konci zakončena eskalátorovým tunelem se třemi eskalátorovými rameny o délce 61,6 m a výšce 30,8 m vedoucím na nástupiště stanice.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Celkový průřez nástupiště této stanice je podobný střechám pravoslavných kostelů. Bílá barva mramoru evokuje barvu sněhu. V Moskvě je Andělu nejpodobnější pravděpodobně stanice metra Rimskaja. Původní charakter stanice byl značně narušen vestavbou výtahů, kdy již není možný průhled skrz celou střední loď a moderní nerezový design výtahů nekoresponduje s mramorovými obklady.

Povodně v roce 2002[editovat | editovat zdroj]

I stanice Anděl byla zasažena pětisetletou vodou, po které bylo nutno vyměnit technologická zařízení, podhledy, některé obklady, osvětlení a kompletně vyčistit eskalátory, a to ve velmi krátkém termínu. Naopak všechny kamenné obklady musely být zachovány, aby se nezměnil charakter stanice.

V důsledku velkého tlaku vody došlo také k popraskání obkladového koelginského mramoru pilířů a k jeho povrchovému narušení, které se v současnosti projevuje černými šmouhami.

Využití stanice[editovat | editovat zdroj]

  • 1986: obrat osob 21 300 cestujících v ranní špičce, z toho nastupujících 11 500 a výstup 9 500.
  • 2000: obrat osob 74 600 cestujících denně, z toho nastupujících 37 660 a výstup 39 640.
  • 2014: obrat osob 102 200 cestujících denně, z toho nastupujících 46 900 a výstup 55 300.

Reliéfy[editovat | editovat zdroj]

Reliéfy na východní koleji (směr Černý Most):

Reliéfy na západní koleji (směr Zličín):

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.metroweb.cz/metro/stanice/linka_b.htm
  2. Anděl jako Zlatý Anděl. www.prahaneznama.cz [online]. [cit. 2023-10-04]. Dostupné online. 
  3. Lidová demokracie [online]. 19.12.1980 [cit. 2023-10-04]. Roč. 1980. Dostupné online. 
  4. http://www.radio.cz/cz/static/metro/historie
  5. Nejvyužívanější linkou pražského metra je „céčko“, nejvytíženější stanicí I. P. Pavlova [online]. Český rozhlas Region, 11. 12. 2015 [cit. 2021-05-17]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Černý Most Metro v Praze směr Zličín
· · · ·
Karlovo náměstí Anděl Smíchovské nádraží
Černý Most Bezbariérový přístupRajská zahrada Praha-Rajská zahrada (železniční zastávka) Bezbariérový přístupHloubětín Bezbariérový přístupKolbenova Bezbariérový přístupVysočanská Praha-Vysočany (nádraží) Bezbariérový přístupČeskomoravskáPalmovka Bezbariérový přístupInvalidovnaKřižíkovaFlorenc  Bezbariérový přístupNáměstí Republiky Praha Masarykovo nádražíMůstek  Bezbariérový přístupNárodní třída Bezbariérový přístupKarlovo náměstí Bezbariérový přístupAnděl Bezbariérový přístupSmíchovské nádraží Praha-Smíchov (nádraží) Bezbariérový přístupRadlickáJinoniceNové Butovice Bezbariérový přístupHůrka Bezbariérový přístupLužiny Bezbariérový přístupLuka Bezbariérový přístupStodůlky Bezbariérový přístupZličín Bezbariérový přístup