Anaxandridas II.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anaxandridas II.
NarozeníDesetiletí do 560 př. n. l.
Sparta
Úmrtí520 př. n. l.
Povolánípolitik
Nábož. vyznánínáboženství ve starověkém Řecku
DětiKleombrotus
Leónidás I.
Kleomenés I.
Dorieus[1]
Rodičekrál León
RodAgiovci
PříbuzníPausaniás[2][3][4] a Nikomédés[2] (vnoučata)
Funkcespartský král
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Anaxandridas II. nebo Anaxandridás II. (starořecky Ἀναξανδρίδας) byl král Sparty z královského rodu Agiovců přibližně od roku 560 př. n. l. Do roku 520 př. n. l. Jeho spolukrály z královského rodu Eurypontovců byly Agasikles (vládl cca 575–550 př. n. l.) a Aristón (vládl cca 550–515 př. n. l.).

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Anaxandridas byl podle historika Herodota synem a nástupcem León. Jeho manželství uzavřené s dcerou vlastního bratra bylo dlouho bezdětné a jelikož tím hrozilo vymření královského rodu Agiovcov, Eforie mu navrhli, aby se s ní rozvedl. On to odmítl, a proto mu i když to bylo proti spartský mravům dovolili uzavřít druhé manželství. Druhá manželka (Prinetades) mu porodila syna Kleomena. Zanedlouho však otěhotněla i první manželka a porodila syna Dóriea a později syny Kleombrota a Leonida.

Válka s Tegeou[editovat | editovat zdroj]

Válku s Tegeou neúspěšně vedli už jeho otec León a dědeček Eurykratides. Anaxandridovi se po dlouhých bojích přibližně v roce 554 př. n. l. Tegeu podařilo dobýt. Tegea si z rozhodnutí Sparty zachovala jistou nezávislost ve vnitrostátních záležitostech, ale stali se její závislými spojenci. Pro Spartu to byl přelomový čas a stává se tím nejmocnějším státem na Peloponésu.

Založení Peloponéského spolku[editovat | editovat zdroj]

Kolem roku 550 př. n. l. Pod vedením Sparty se peloponéské státy s výjimkou Argu a Achaja sdružili do ústředny řízeného vojenského svazu tzv. Peloponéského spolku. Tento vojenský spolek sehrál důležitou roli při dosažení hegemonie Sparty v Řeckem světě.

Vítězství nad Argom[editovat | editovat zdroj]

Pozici hegemona si na Peloponésu Sparta upevnila vítězstvím, které dosáhly Sparťané pod vedením Anaxandrida a jeho spolukráľa Ariston v roce 546 př. n. l. Nebylo to však konečné vítězství. Argos se stal pro Spartu iv blízké budoucnosti po Aténách jejich největším protivníkem.

Nástupnictví[editovat | editovat zdroj]

Po smrti Anaxadrida, který vládl dlouhých čtyřicet let se z rozhodnutí Eforie a Gerúsia stal následníkem kolem roku 520 př. n. l. Syn jeho druhé manželky Kleomenes. O nástupnictví Kleomena rozhodli na základě Lykurgových zákonů, podle kterých se dědicem stává nejstarší syn krále.

Poznámka[editovat | editovat zdroj]

V seznamech králů se Anaxandridas uvádí jako druhý, protože v seznamu králů z rodu Eurypontovcov je uveden u některých antických historiků také Anaxandridas, který vládl přibližně sto let před ním. V seznamu králů Eurypontovcov z těchto let vládne zmatek a někteří historici zpochybňují existenci Anaxandrida I., ale jelikož je v seznamech uváděn jeho existence není nemožná.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anaxandridas II. na slovenské Wikipedii.

  1. Dorieus. In: Skutečný slovník klasických starožitností od Lubkera.
  2. a b Cleombrotus. In: Skutečný slovník klasických starožitností od Lubkera.
  3. Pausanias. In: Skutečný slovník klasických starožitností od Lubkera.
  4. Marcus Niebuhr Tod: 1911 Encyclopædia Britannica/Pausanias. In: Encyklopedie Britannica 1911.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]