Amphibious Transport Dock

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Průřez lodí třídy San Antonio – v doku jsou dvě vznášedla LCAC a na přistávací palubě tři letouny V-22 Osprey
Hr. Ms Rotterdam

Amphibious Transport Dock (americké označení je LPD – Landing Platform Dock) je označením výsadkové lodi nesoucí na palubě bojovou techniku a vojáky, vybavené palubním hangárem a palubou pro provoz vrtulníků či letounů VTOL a zároveň dokem s výsadkovými vznášedly či čluny k jejich vylodění.[1] Nejmodernější americké lodě této kategorie kombinují rychlá výsadková vznášedla LCAC s vrtulníky a letouny s překlopnými rotory V-22 Osprey. Přímo do vody mohou vysazovat obojživelná bojová vozidla Amphibious Assault Vehicle (AAV). Slouží též jako sekundární operační platformy pro letecké operace výsadkových svazů.[2]

Kategorií blízkou lodím LPD jsou výsadkové dokové lodě (americké označení je LSD – Landing Ship Dock). Tato plavidla jsou rovněž vybavena prostorným dokem a palubou pro provoz vrtulníků, nesou více výsadkových plavidel, nákladu a méně vojáků. Naopak u kategorie LPD je upřednostněna letecká složka. Jsou proto vybaveny hangárem. Navíc nesou více vojáků.[1]

Třídy LPD[editovat | editovat zdroj]

Vznášedla LCAC připlouvají k USS Mesa Verde (LPD-19)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Landing Ship, Dock (LSD), Amphibious Transport, Dock (LPD) [online]. Globalsecurity.org, rev. 2008-08-19 [cit. 2010-05-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Amphibious Transport Dock - LPD [online]. U. S. Navy, rev. 2009-10-28 [cit. 2010-05-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-09-12. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PEJČOCH, Ivo; NOVÁK, Zdeněk; HÁJEK, Tomáš. Válečné lodě 5 – Amerika, Austrálie, Asie od roku 1945. Praha: Naše vojsko, 1994. ISBN 80-206-0414-6. S. 389. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]