Ammersee

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ammersee
Poloha
SvětadílEvropa
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměBavorskoBavorsko Bavorsko
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha46,6 km²
Délka16 km
Šířka5 km
Objem1 750 000 m³
Povodí993 km²
Max. hloubka81 m
Ostatní
Typledovcové jezero
Nadm. výška533 m n. m.
Pobřeží50 km
Přítok vodyAmmer, Dießener Mühlbach, Fischbach, Kienbach, Kittenbach, Kreutbach, Mühlbach, Fahrmannsbach, Weißer Bach
Odtok vodyAmper
OstrovySchwedeninsel
SídlaUtting am Ammersee, Herrsching am Ammersee, Dießen am Ammersee, Greifenberg
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ammersee je ledovcové jezero v německém regionu Alpenvorland, asi 40 km jihozápadně od Mnichova. S rozlohou 46,6 km² je třetím největším jezerem Bavorska a šestým největším v celém Německu. Jezero je protáhlé severojižním směrem v délce přes 16 kilometrů, největším ostrovem je Schwedeninsel (dříve Erlaich) o rozloze 1,7 hektaru v jeho jižní části. Průměrná hloubka činí 37 metrů a maximální hloubka 81 metrů. Jezero leží v nadmořské výšce 553 m, odvodňuje je řeka Amper (také Ammer), přítok Isaru.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jezero vzniklo v době würmského zalednění, původně bylo spojeno se sousedním Pilsensee, od té doby se jeho rozloha stále zmenšuje v důsledku naplavování půdy. Ve starověku vedla podél jezera obchodní stezka, po níž se přepravoval jantar. Název jezera je odvozen z keltského výrazu pro vodu.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Ammersee je díky čisté vodě a horskému vzduchu vyhledávanou rekreační oblastí pro obyvatele Mnichova, Landsbergu a Augsburgu, v období letních prázdnin jsou břehy jezera obleženy návštěvníky. Provozují se vodní sporty (jachting, windsurfing, potápění), po břehu jezera vede promenáda, okolní kopce nabízejí hustou síť stezek pro pěší i cyklistické výlety. Od roku 1878 funguje na jezeře lodní doprava, kterou provozuje společnost Bayerische Seenschifffahrt. Významnou památkou na břehu jezera je klášter Andechs a za zmínku stojí i rekreační městečko Dießen am Ammersee, nejen pro svůj kostel Nanebevzetí Panny Marie (něm. Marienmünster Mariä Himmelfahrt). V Herrschingu se nachází lázeňský park s novorenesančním zámkem. Po západním břehu vede lokální železniční trať Ammerseebahn.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Jezero je státním majetkem, který spravuje Bayerische Verwaltung der staatlichen Schlösser, Gärten und Seen. Mokřady okolo jižního výběžku Ammersee jsou významným ptačím hnízdištěm, pobřeží je chráněno v rámci Ramsarské úmluvy, vstup na Schwedeninsel je povolen pouze vědeckým výpravám. Žijí zde vzácné druhy ryb, jako je síh bavorský nebo siven německý, v roce 2010 byl popsán endemický druh ježdíka Gymnocephalus ambriaelacus.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]