Americko-izraelské vztahy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bilaterální vztahy
USA a Izraele
Spojené státy americké
Spojené státy americké
Izrael
Stát Izrael
USA a Izrael na mapě světa
USA a Izrael na mapě světa

Americko-izraelské vztahy jsou významným faktorem celkové americké politiky na Blízkém východě. Americký kongres klade značný důraz na zachování úzkých vztahů s Izraelem a jeho podpory. Jedním z hlavních vyjádření podpory Izraeli je zahraniční pomoc, které se Izraeli dostává více než jakémukoliv jinému státu (ta je ke konci prvního desetiletí 21. století převážně vojenská, v minulosti však byla Izraeli poskytována ekonomická pomoc například na zvládnutí absorpce nových přistěhovalců). K roku 2007 činila zahraniční pomoc Izraeli ročně v průměru 3 miliardy dolarů.[1] Mimo to USA podporují Izrael na poli Organizace spojených národů (od roku 1982 do 2007 vetovaly 32 rezolucí Rady bezpečnosti OSN, které byly kritické k Izraeli)[2] a jsou rovněž zavázané bránit izraelskou bezpečnost.[3]

Bilaterální vztahy mezi Izraelem a Spojenými státy se vyvinuly z původní vstřícné politiky Spojených států ke vzniku židovského státumandátní Palestině v neobvyklé partnerství, které spojuje malý, ale vojensky silný Izrael, závislý na Spojených státech pro jejich ekonomickou a vojenskou sílu, se Spojenými státy, velmocí, jenž se snaží dosáhnout rovnováhy v protikladných zájmech v regionu. Na výjimečné americko-izraelské vztahy existují dva názory. Na základě jednoho je americká podpora Izraeli zpochybňována s odůvodněním, že americká podpory Izraeli je na úkor zlepšování vztahů s arabskými a muslimskými státy. Podle druhého a hlasitějšího názoru je Izrael strategický a loajální spojenec a vztahem s ním Spojené státy posilují svou přítomnost na Blízkém východě.

Ve vzájemných vztazích hraje významnou roli i Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti (AIPAC), zájmová skupina, která v Bílém domě a Kongresu lobbuje za silnou americkou podporu Izraele. Je považován za nejmocnější a nejvlivnější lobbistickou skupinu ve Washingtonu.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Israel – United States relations na anglické Wikipedii.

  1. ERLANGER, Steven. U.S. and Israel Sign Military Aid Deal [online]. The New York Times, 2007-08-16 [cit. 2010-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. MEARSHEIMER, John; WALT, Stephen. Israel Lobby and U.S. Foreign Policy. [s.l.]: Farrar, Straus and Giroux, 2007. Dostupné online. ISBN 0-3741-7772-4. S. 3. (anglicky) 
  3. Clinton: US commitment to Israel 'rock solid' [online]. The Guardian, 2010-03-22 [cit. 2010-03-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. MEARSHEIMER, John; WALT, Stephen. The Israel Lobby [online]. London Reviews of Books [cit. 2008-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-15. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]