Americká kardiologická asociace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z American Heart Association)
Americká kardiologická asociace
Vznik10. června 1924
Právní formaorganizace podle 26 U.S.C. § 501(c)(3)
SídloDallas, Spojené státy americké
Tržby700,4 mil. $ (2020)
10 $ (2019)
OceněníSilver Anvil Award (2017)
Oficiální webwww.heart.org
LEI4C83J50RXBYB0E0FCQ02
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Americká kardiologická asociace (anglicky: American Heart Association; zkratka AHA) je nezisková organizace ve Spojených státech amerických, která podporuje léčbu srdečních onemocnění. Jejím cílem je snížení zdravotních onemocnění, nebo úmrtí způsobených kardiovaskulárními chorobami a mozkovou příhodou.

Náplň činnosti[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o národní dobrovolnou zdravotní agenturu, jejímž posláním je budovat zdraví bez kardiovaskulárních onemocnění a bez chorob spojených s mozkovou příhodou.

Vydává standardy pro poskytování základní a rozšířené neodkladné resuscitace, včetně standardů pro správné provedení kardiopulmonální resuscitace (CPR). Je to také nejvíce široce přijímaný certifikát pro základní podporu života BLS (Basic Live Support). AHA je nyní také poskytovatelem výcviku pro první pomoc.

Další[editovat | editovat zdroj]

Sídlí v texaském Dallasu. Prezident k roku 2010 byl Ralph L. Sacco. Provozuje sesterskou organizaci American Stroke Association, která se zaměřuje na výzkum a péči spojené s mozkovou příhodou.

V roce 1994 zveřejnila společnost Chronicle of Philanthropy výsledky studie z největších charitativních a neziskových organizací, popularity a důvěryhodnosti prováděných Nye Lavalle & Associates. Studie ukázala, že American Heart Association byla zařazena mezi pátou nejpopulárnější charitativní a neziskovou organizací v Americe.

Kampaň[editovat | editovat zdroj]

30. listopadu 2009 ohlásila novou srdeční kampaň s názvem "Be Beat“. Tato kampaň si klade za cíl přispět k vytvoření nové generace zachránců 12 až 15 let starých. Výuka by měla probíhat základní formou s cílem naučit základy kardiopulmonální resuscitace a použití automatizovaný externí defibrilátor.

Oficiální stránky, BetheBeat.heart.org, obsahují interaktivní hry a kvízy, stejně tak jako sekci pro učitele a správce, kteří se chtějí začlenit do systému CPR a AED pro své školy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku American Heart Association na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]