Amazoňan rudooký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAmazoňan rudooký
alternativní popis obrázku chybí
Amazoňan rudooký v zajetí
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Řádpapoušci (Psittaciformes)
Čeleďpapouškovití (Psittacidae)
Rodamazoňan (Amazona)
Binomické jméno
Amazona rhodocorytha
(Salvadori, 1890)
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amazoňan rudooký (Amazona rhodocorytha) je druh středně velkého ptáka z čeledi papouškovití, z rodu amazoňan. Je endemický pro Atlantický les, což je oblast na východě Brazílie, dělící se na dvě oblasti: jihovýchodní část a Pobřeží objevů. Amazoňan rudooký se vyskytuje v obou dvou oblastech.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Někteří biologové označují amazoňana rudookého za poddruh amazoňana modrolícího, oficiálně se ale jedná o samostatný druh. Netvoří žádné poddruhy. Tento druh poprvé popsal Salvadori v roce 1890 a pravděpodobně se jednalo o vzorek ze severu Brazílie.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Amazoňan rudooký je světle zeleně zbarvený pták s pestře zbarvenou hlavou. Ta je tvořena světlou modrou, žlutou a červenou, která přechází až do purpurové. Tváře a hrdlo jsou modré, peří na zadní straně krku může být tmavě zelené. Na křídlech se výjimečně vyskytují i černé a červené skvrny. Ocasní pera jsou zelená jako těla, konce jednotlivých per jsou ale žlutaví. Zobák a nohy jsou šedé, duhovka oka je oranžovo-hnědá.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Hlava amazoňana rudookého

Amazoňan rudooký je druh endemický pro tropické lesy ve východní Brazílii. Dříve byl rozšířen po celém regionu, v současnosti již ale existuje jen několik různé roztroušených populací. Nejpočetnější kolonie bychom našli v Espírito Santo, jihovýchodní Bahii, Riu de Janeiru a Minas Gerais. Další populace jsou na severu států São Paulo a Alagoas. Amazoňana bychom také našli na Havajských ostrovech.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Amazoňan rudooký žije v menších skupinkách a živí se ovocem, semeny a pupeny, které lze najít v deštném pralese. Významnou součástí jejcih jídelníčku jsou i plodiny pěstované na plantážích poblíž pralesů.

Hnízdění[editovat | editovat zdroj]

Hnízdění probíhá od září do listopadu. V tomto období jsou amazoňané vysoce agresivní, nejen vůči lidem, ale i vůči vlastnímu druhu. Pár chrání široké okolí svého hnízda, které je schované ve stromové dutině nebo sklaní štěrbině. Jedno a to samé místo pár vyhledává každý rok a každý rok zde hnízdí. Samice do hnízda naklade 3-4 vejce, která jsou posléze inkubována po dobu asi 24 dní a za dalších 34 dní jsou mladí dostatečně staří na první let.

Stav ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Populace tohoto druhu dříve bývala hojná nejen v Brazílii, ale v poslední době se značně snížila. Asi 2300 jedinců byly napočítáno v Espírito Santo během průzkumu provedeného mezi lety 2004 a 2006, plus několik menších koloniích se nacházelo na ostrově Ilha Grande, v Sooretama a nedalekém Linhares. Hlavní hrozbě, které tento druh čelí je ničení tropických deštných lesů. Ty jsou ničeny, aby na jejich místech mohly vyrůst plantáže. Další hrozbou je nezákonný odchyt ptáků a jejich prodávání, především chovatelům a sběratelům. I díky těchto dvou faktorů je amazoňan rudooký zapsaný na červeném seznamu ohrožených zvířat jako ohrožený.

Pár ptáků v ZOO

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Red-browed amazon na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]