Amazoňan modrobradý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAmazoňan modrobradý
alternativní popis obrázku chybí
A. f. bodini
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Řádpapoušci (Psittaciformes)
Čeleďpapouškovití (Psittacidae)
Rodamazoňan (Amazona)
Binomické jméno
Amazona festiva
(Linnaeus, 1758)
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amazoňan modrobradý (Amazona festiva) je druh jihoamerického papouška.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Amazoňan modrobradý byl popsán v roce 1758 Švédským přírodovědcem Carlem Linném v desátém vydání své práce Systema Naturae. Umístil ho spolu s ostatními papoušky do rodu Psittacus pod binomickým jménem Psittacus festivus.[2] Amazoňan modrobradý je nyní jeden z asi třiceti druhů rodu Amazona, který založil Francouzský přírodovědec René Lesson v roce 1830.[3][4] Druhové jméno festiva znamená latinsky "slavnostní" nebo "veselý".[5] Jsou rozlišovány dva poddruhy:

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dorůstá délky 34 cm.[6] (až 35 cm)[7] a váží až 370 g.[6] Poddruh bodini má více červené na čele a modré na lících než nominátní poddruh. V letu mají oba poddruhy sytě modré vnější prapory letek a ruční krovky a červený kostřec, který je méně výrazný u mladých ptáků.

Rozšíření a biotop[editovat | editovat zdroj]

Poddruh festiva obývá tropické lesy povodí Amazonky a jejích přítoků.[6] Poddruh bodini obývá tropické lesy povodí Orinoca. Vyskytuje se tak na území JV Kolumbie, východního Ekvádoru, SV Peru a v Brazílii.[7] Žije právě nejvíce poblíž vody, zejména poblíž řek a v zaplavovaných lesích. Právě kácením takovýchto lesů je nejvíce ohrožen. Je však také přímo loven.[6]

Chování[editovat | editovat zdroj]

Žije zejména v párech, do větších skupin (hejn) se slétává jen u významných zdrojů potravy.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Živí se semeny, plody, ořechy, květy či výhonky. [6]

Hnízdění[editovat | editovat zdroj]

Snáší tři vejce, přičemž doba inkubace trvá 28 dní.[6]

Stav ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Ačkoli místy ubývá, zůstává stále běžný ve většině svého areálu a lze jej spatřit i v blízkosti měst jako Manaus a Iquitos, tudíž je řazen do kategorie téměř ohrožených druhů[6][8] ale je ohrožen kvůli odlesňování v Amazonském deštném lese a lovu, takže se předpokládá že jeho populace výrazně poklesne během následujících tří generací.

Chov v zoo[editovat | editovat zdroj]

Chov v tohoto druhu v evropských zoo je velmi raritní. V rámci celého světadílu byl na počátku roku 2020 chován jen v devíti zoo. Mezi nimi nechybí ani jedna česká zoo – Zoo Praha. Historicky byl z českých zoo tento druh chován také v Zoo Brno, Zoo Zlín a Papouščí zoologické zahradě Bošovice.[7]

Chov v Zoo Praha[editovat | editovat zdroj]

Amazoňan modrobradý je v Zoo Praha chovaný od roku 2005, kdy byla získána vejce zabavená pašerákům. Většinu z 18 vajec se podařilo inkubovat a mláďata následně odchovat. V roce 2014 byly zaznamenány první odchovy těchto v zoo narozených ptáků.[6] V roce 2018 byla odchována tři mláďata. Na konci roku 2018 byl chován v počtu dvou párů.[9]

Tento druh je od září 2019 k vidění v komplexu expozic tehdy otevřeného Rákosova pavilonu v dolní části zoo, konkrétně v jedné ze dvou historických voliér.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. LINNAEUS, Carl. Systema Naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. 10th. vyd. Holmiae (Stockholm): Laurentii Salvii, 1758. Dostupné online. S. 101. (Latin) 
  3. LESSON, René. Traité d'Ornithologie, ou Tableau Méthodique. Paris: F.G. Levrault, 1831. Dostupné online. S. 189. (francouzsky) 
  4. Parrots, cockatoos [online]. Redakce Gill Frank. International Ornithologists' Union, January 2022 [cit. 2022-03-19]. Dostupné online. 
  5. JOBLING, James A. The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm, 2010. ISBN 978-1-4081-2501-4. S. 44, 159. 
  6. a b c d e f g h i Amazoňan modrobradý - lexikon zvířat. www.zoopraha.cz [online]. [cit. 2020-01-17]. Dostupné online. 
  7. a b c www.Zootierliste.de. zootierliste.de [online]. [cit. 2020-01-24]. Dostupné online. 
  8. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2020-01-31]. Dostupné online. 
  9. Ročenka Unie českých a slovenských zoologických zahrad 2018

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]