Amšuvarman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amšuvarman
Narození6. století
Úmrtí621
Povolánípolitik
Funkcekrál Nepálu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amšuvarman (v sanskrtu अंशुवर्मन/अंशुवर्मा, Aṃśuvarman/Aṃśuvarmā) byl přibližně v letech 605621 nepálský král, který je řazen do dynastie Liččhaviů. Je spojován s otevřením obchodních tras do Tibetu. Jeho dcera, princezna Bhrkutí, byla manželkou Songcän Gampa, jednoho z nejvýznamnějších panovníků Tibetu. Bhrkutí je připisována zásluha na rozšíření buddhismu v Tibetu.

Počátek jeho vlády předchází nabytí královského titulu asi o deset let. Amšuvarman vládl jménem krále Šivadévy jako regent[1] a v jehož výnosech je zmiňován jako vazal a náčelník klanu.[2] V jednom z jeho vytesaných ediktů se nachází nejstarší dochované užití geografického názvu Nepál na jeho území v oslovení स्वस्ति नेपालेभ्यः, svasti nepālebhyaḥblaho Nepálcům.[3]

Jako hinduista nejvíce uctíval boha Šivu a proto své nově vybudované sídlo pojmenoval podle toho Šivova: Kailásakutabhavana' – palác na hoře Kailás. Měl pověst učence, a připisuje se mu dílo o rétorice.[3] Po Amšuvarmově smrti v 7. století severní Indii navštívil čínský poutník Süan-cang, který popisuje Amšuvarmana jako nadaného a talentovaného muže.[2]

Král Nepálu
Předchůdce:
Šivadéva I.
605621
Amšuvarman
Nástupce:
Udajadéva

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FILIPSKÝ, Jan. Dějiny Bangladéše, Bhútánu, Malediv, Nepálu, Pákistánu a Šrí Lanky. Praha: Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-647-8. 
  2. a b TSIANG, Huien; BEAL, Samuel. Si-yu-ki, Buddhist Records of the Western World. London: Trübner & Co., 1884. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b SHEPHERD SLUSSER, Mary. Nepal Mandala: A Cultural Study of the Kathmandu Valley. Svazek 1. Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 1982. 2 svazky. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]