Alígarh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alígarh
अलीगढ़
Univerzitní mešita v Alígarhu
Univerzitní mešita v Alígarhu
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška178 m n. m.
StátIndieIndie Indie
svazový státUttarpradéš
Alígarh na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel1 131 160 (2018)[1]
Náboženské složeníhinduisté, muslimové
Správa
Vznik1753
Oficiální webaligarhnewshindi.blogspot.com
Telefonní předvolba0571
PSČ202001, 202002
Označení vozidelUP-81
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alígarh je indické město, ležící v západní části státu Uttarpradéš 140 km jihovýchodně od Dillí. Je centrem stejnojmenného distriktu, žije v něm 870 408 osob (podle sčítání z roku 2011).[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně bylo město známo pod názvy Kol nebo Koil, které se ještě občas používají v hovorové mluvě. Koncem 18. století bylo přejmenováno podle nedaleké pevnosti Aligarh Fort. V září 1803 proběhla bitva u Alígarhu, v níž generál Gerard Lake ve službách Britské Východoindické společnosti porazil vojsko Maráthské říše a město s okolím ovládli Britové.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Město je důležitou dopravní křižovatkou, prochází jím Grand Trunk Road i železnice z Dillí do Kalkaty. Alígarh leží v úrodné rovině mezi řekami Ganga a Jamuna, je proto střediskem potravinářského a bavlnářského průmyslu.[3] Významným oborem je zpracování zinku a bronzu, Alígarh je rovněž proslulý množstvím továren specializovaných na výrobu zámků, které se vyvážejí do celého světa.[4] Nedaleko města se nachází tepelná elektrárna Hardaungandž.

Školství a kultura[editovat | editovat zdroj]

Roku 1875 byla založena Mohammedan Anglo-Oriental College, z níž se v roce 1920 stala Alígarhská muslimská univerzita, nejvýznamnější škola pro muslimy v Indii, kterou navštěvuje okolo třiceti tisíc studentů. Její knihovna Maulana Azad Library je druhou největší v Asii a má ve svých fondech množství cenných historických rukopisů.[5] Univerzita také pořádá každoroční filmový festival Filmsaaz. Ve městě se nachází množství hinduistických, muslimských, křesťanských i džinistických chrámů, turistickou atrakcí jsou trosky staré pevnosti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]