Alonžová paruka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Alonž (paruka))
Ludvík XIV. s alonžovou parukou (portrét od Hyacinthe Rigauda)

Alonžová paruka (alonž, francouzsky allonge [aˈlɔ̃ːʒ-]IPA) je typ mužské barokní paruky, která spadá nositeli pod ramena. Je vyrobená z pravých vlasů nebo zvířecí srsti. Módu nošení alonžových paruk zavedl francouzský král Ludvík XIV. přibližně v roce 1665. Po jeho smrti v roce 1715 se alonžové paruky začaly pudrovat a postupně se zkracovaly až do roku 1730, kdy je nahradily klasické krátké pudrované paruky. Díky alonžovým parukám se baroku přezdívá parukový sloh.[1]

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Alonž ve francouzštině znamená prodloužení nebo přivěšení. Slovo alonž původně znamená list papíru, který je spojený s cenným papírem nebo jinou právní listinou (česky se v tomto významu používá pojem „přívěsek“) . Slouží k provedení záznamů, které se na vlastní listinu již nevejdou.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Alonžová paruka byla vysoká, tvořená soustavou loken spadajících po obou stranách hlavy na prsa a na záda. V 60. a 70. letech 17. století byly nejčastějšími barvami žlutá a světle hnědá (barva lví srsti), v 80. letech byly v módě tmavé a černé paruky. Po roce 1715 se paruky začaly zkracovat a pudrovat, čímž získaly šedou nebo bílou barvu.[2] Jako materiál byla v závislosti na kvalitě a ceně použita buď zvířecí srst, nebo pravé vlasy. Vlastní vlasy byly pod parukou střiženy na krátko, či byly zcela vyholené.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jako první použil ve Francii paruku král Ludvík XIII. U dvora byly dlouhé vlasy znakem důstojnosti, ale on již v mladém věku ztratil téměř všechny vlastní vlasy, proto si nechal vyrobit umělou náhradu. Jeho syn Ludvík XIV. pak začal paruku nosit rovněž a vytvořil tím novou módu, která se postupně rozšířila po celé Evropě; od roku 1673 byla závaznou součástí dvorského oděvu. Po roce 1730 vyšla klasická délka paruk definitivně z módy, paruky začaly být radikálně zkracovány. V 18. století nosili paruku v klasické délce již jen soudci a vysoká šlechta při dvorských ceremoniálech. V současnosti nosí alonžové paruky v upravené podobě soudci ve Spojeném království a Austrálii.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Allongeperücke na německé Wikipedii.

  1. Paruka [online]. arcig.cz [cit. 2014-09-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. 
  2. Vrcholný barok – pánská móda – účesy, obuv, doplňky [online]. Textil Forum [cit. 2014-09-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]