Česnek kulovitý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Allium rotundum)
Jak číst taxoboxČesnek kulovitý
alternativní popis obrázku chybí
Česnek kulovitý (Allium rotundum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďamarylkovité (Amaryllidaceae)
Rodčesnek (Allium)
Binomické jméno
Allium rotundum
L., 1762
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Česnek kulovitý (Allium rotundum, syn. Allium scorodoprasum subsp. rotundum) je druh jednoděložné rostliny z čeledi amarylkovitých.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalou cca 30–80 cm vysokou rostlinu s podzemní cibulí, cibule je vejcovitá, kolem ní jsou často dceřiné tmavě fialové cibulky, obalné šupiny jsou šedé až hnědé[1],[2]. Lodyha asi v dolní třetině až polovině zahalena pochvami listů. Listy jsou přisedlé, čepele jsou čárkovité, ploché, kýlnaté, až 25 cm dlouhé a asi 2–10 mm široké. Květy jsou uspořádány do květenství, jedná se o lichookolík stažený šroubel), který je kulovitý a má asi 4–5 cm v průměru, pacibulky chybí. Květenství je podepřeno cca 1,5 cm dlouhým neděleným toulcem, který je však opadavý. Okvětní lístky jsou cca 4–7 mm dlouhé a 2–3 mm široké, tmavě fialové, vnitřní jsou světlejší a bíle lemované. Tyčinky jsou o něco delší než okvětí, vnitřní nitky jsou rozšířené a často se 2 zoubky, prašníky jsou žluté. Plodem je tobolka[1],[2].

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Druh roste hlavně v jižní a střední Evropě, na sever po střední Německo, Českou republiku a střední Ukrajinu. Některými autory byl považován i jako poddruh česneku ořešce[3]. Byl zavlečen do státu Michigan v Severní Americe[4].

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR roste v nížinách a pahorkatinách teplejších oblastí severní poloviny Čech a na jižní a střední Moravě, jen výjimečně byl nalezen v jižních Čechách. Jeho stanovištěm jsou různé výslunné křovinaté stráně, meze, skály a akátiny, v minulosti se vyskytoval i jako polní plevel[2].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dostál J. (1989): Nová Květena ČSSR, vol. 2, Academia, Praha
  2. a b c Krahulec F. (2002): Alliaceae Agardh, in: Kubát K. et al. (eds.): Klíč ke květeně České republiky, Academia, Praha, p.: 752-758
  3. http://rbg-web2.rbge.org.uk/cgi-bin/nph-readbtree.pl/feout?FAMILY_XREF=&GENUS_XREF=Allium+&SPECIES_XREF=scorodoprasum&TAXON_NAME_XREF=&RANK=
  4. http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=1&taxon_id=242101396

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]