Marvel One-Shots

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z All Hail the King)
Logo snímku Marvel One-Shot uvedené v roce 2021

Marvel One-Shots je série osmi krátkých filmů od Marvel Studios z let 2011–2018. Tyto snímky, součást série Marvel Cinematic Universe (MCU), byly zařazeny jako bonusy k edici některých celovečerních snímků MCU na BD (nejsou zahrnuty na DVD edicích) a v jejich digitální distribuci. Každý z těchto krátkometrážních filmů s délkou od čtyř do patnácti minut tvoří samostatný krátký příběh, který zobrazuje příhody související s některými postavami nebo dějem celovečerního filmu.

V lednu 2022 byly krátké filmy Tým Thor, Tým Thor: část 2 a Bydlení u Darryla spolu s vydáním na Disney+ reklasifikovány jako součást Marvel One-Shots.[1]

Seznam filmů[editovat | editovat zdroj]

Český název Originální název Datum vydání v USA Režie Scénář Produkce Vydáno s filmem
Konzultant The Consultant 20110913a13. září 2011 Leythum[2] Eric Pearson[3][4] Kevin Feige Thor
Cesta k Thorovu kladivu a co se na ní přihodilo A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer 20111025a25. října 2011 Captain America: První Avenger
Rekvizita 47 Item 47 20120925a25. září 2012 Louis D’Esposito[3][4] Avengers
Agentka Carterová Agent Carter digitálně: 20130903a3. září 2013
na fyzickém médiu: 20130924a24. září 2013
Iron Man 3
Sláva králi All Hail the King digitálně: 20140204a4. února 2014
na fyzickém médiu: 20140225a25. února 2014
Drew Pearce[5] Thor: Temný svět
Tým Thor Team Thor digitálně: 20160828a28. srpna 2016
na fyzickém médiu: 20160913a13. září 2016
Taika Waititi[6] Captain America: Občanská válka
Tým Thor: Část 2 Team Thor: Part 2 digitálně: 20170214a14. února 2017
na fyzickém médiu: 20170228a28. února 2017
Doctor Strange
Bydlení u Darryla Team Darryl digitálně: 20180220a20. února 2018
na fyzickém médiu: 20180306a6. března 2018
Thor: Ragnarok

Konzultant (2011)[editovat | editovat zdroj]

Děj snímku Konzultant (v anglickém originále The Consultant) je zasazen do období po událostech zobrazených ve filmech Iron Man 2 a Neuvěřitelný Hulk. Světová bezpečnostní rada chce, aby se Emil Blonsky stal součástí programu Avengers, protože ho považují za válečného hrdinu a z ničení New Yorku obviňují Bruce Bannera. Agenti S.H.I.E.L.D.u Phil Coulson a Jasper Sitwell spolu probírají, jak situaci vyřešit. Od rady mají totiž nařízeno, aby si Blonského vyžádali od generála Rosse; zároveň však jejich nadřízený, ředitel Fury, ho nechce nechat propustit. Proto se rozhodnou poslat na schůzku s generálem obětního beránka, který má ji sabotovat – „Konzultanta“, resp. Tonyho Starka – kterému se plán agentů vydaří a Blonsky tak zůstane ve vězení.

Čtyřminutový snímek Konzultant byl vydán jako bonus na BD edici filmu Thor dne 13. září 2011. Krátký snímek režíroval Leythum, autorem scénáře je Eric Pearson.[2] Svoje role z předchozích filmů MCU si zde zopakovali Clark Gregg (agent Coulson) a Maximiliano Hernández (agent Sitwell).[2][7] Využity byly také záběry ze scény po závěrečných titulcích snímku Neuvěřitelný Hulk s Robertem Downeym Jr. („Konzultant“ / Tony Stark), Williamem Hurtem (generál Ross) a Timem Rothem (Emil Blonsky v podobě Abominationa).[7] Konzultant byl napsán až po následujícím krátkém filmu Cesta k Thorovu kladivu a co se na ní přihodilo a vzhledem k tomu, že ten potřeboval 80 % rozpočtu vyhrazeného Marvelem na dva krátkometrážní snímky, musel Konzultant zůstat v podobě „dvou povídajících si chlápků“ (formát tzv. bottle episode). Pearson jej využil pro představení brainstormingu jako způsobu, jak se vypořádat s formálními byrokratickými pravidly programu Avengers.[8]

Cesta k Thorovu kladivu a co se na ní přihodilo (2011)[editovat | editovat zdroj]

Děj snímku Cesta k Thorovu kladivu a co se na ní přihodilo (v anglickém originále A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer) se odehrává krátce před událostmi z filmu Thor. Agent Coulson zastaví cestou do novomexického Albuquerque na čerpací stanici. Zatímco si vybírá v obchodě občerstvení, prodejnu přepadnou dva ozbrojení lupiči. Když se zeptají na auto stojící u čerpadla, Coulson jim předá svoje klíčky a také jim nabídne i svoji pistoli. V nestřeženém okamžiku na lupiče agent zaútočí a během několika sekund je omráčí. Poté si v klidu zakoupí svačinu a odejde ke svému vozu.

Čtyřminutový snímek Cesta k Thorovu kladivu a co se na ní přihodilo byl vydán jako bonus na BD edici filmu Captain America: První Avenger dne 25. října 2011.[9] Krátký snímek režíroval Leythum, autorem scénáře je Eric Pearson. V roli agenta Coulsona se opět představil Clark Gregg.[2] Film ukázal, že Coulson není „jen další otravný byrokrat“ S.H.I.E.L.D.u.[8]

Rekvizita 47 (2012)[editovat | editovat zdroj]

Bennie a Claire najdou po útoku na New York (film Avengers) chitaurskou zbraň, tzv. „Rekvizitu 47“. Pár ji využije k následnému vyloupení několika bank, což přitáhne pozornost agentury S.H.I.E.L.D. K získání zbraně a neutralizaci dvojice jsou přiděleni agenti Sitwell a Blake. První z nich dokáže lupiče vystopovat až do motelového pokoje, ve kterém proběhne bitka, při níž jsou zničeny ukradené peníze. Sitwell následně páru nabídne vstup do S.H.I.E.L.D.u – Bennie je přidělen do oddělení výzkumu a vývoje, kde bude jeho úkolem reverzní inženýrství chitaurské technologie, a Claire se stane asistentkou agenta Blakea.

Dvanáctiminutový snímek Rekvizita 47 (v anglickém originále Item 47) byl vydán jako bonus na BD edici filmu Avengers dne 25. září 2012.[10] Krátký snímek režíroval Louis D'Esposito, autorem scénáře je Eric Pearson, hudba je dílem Christophera Lennertze. Roli agenta Sitwella si z předchozích filmů zopakoval Maximiliano Hernández a novou postavu agenta Blakea si zahrál Titus Welliver. Jesse Bradford a Lizzy Caplanová ztvárnili Bennieho a Claire.[3] Pearson a D'Esposito dostali nápad na námět tohoto snímku krátce po zhlédnutí Avengers, protože si uvědomili, že v New Yorku je takový zmatek, že mimozemské zbraně se mohly dostat kamkoliv a ke komukoliv.[8] Krátký film Rekvizita 47, natočený během čtyř dnů,[11] byl inspirací pro televizní seriál Agenti S.H.I.E.L.D.[12]

Agentka Carterová (2013)[editovat | editovat zdroj]

Rok po událostech z filmu Captain America: První Avenger je agentka Peggy Carterová příslušnicí agentury S.S.R., kde však dělá pouze kancelářskou práci a do terénu se nedostane. Jedné noci, když je v kanceláři sama, získá po telefonu informace o záhadné skupině Zodiac. Agentka se rozhodne jednat sama a okamžitě se vydá na určenou lokalitu, kde dokáže bez cizí pomoci získat sérum. Následující ráno dostane vynadáno od svého nadřízeného, agenta Flynna. Tomu však následně zavolá milionář a vynálezce Howard Stark, který Flynnovi sdělí, že Carterová se stává jednou z vedoucích nově zřízené agentury S.H.I.E.L.D.

Patnáctiminutový snímek Agentka Carterová (v anglickém originále Agent Carter) byl vydán jako bonus pro digitální distribuci filmu Iron Man 3 dne 3. září 2013 a následně jako bonus na BD edici téhož filmu dne 24. září 2013.[13] Krátký snímek režíroval Louis D'Esposito, autorem scénáře je Eric Pearson, hudba je dílem Christophera Lennertze.[4] Své role ze snímku Captain America: První Avenger si zopakovali Hayley Atwellová (agentka Carterová), Dominic Cooper (Howard Stark) a Neal McDonough (Dum Dum Dugan), v archivních záběrech z téhož snímku se objevil také Chris Evans (Steve Rogers / Kapitán Amerika). Nově se představili Bradley Whitford jako agent Flynn a Shane Black jako hlas v telefonu.[14] Agentka Carterová byla natočena během pěti dní[11] a pro ušetření finančních prostředků byly pro zobrazení New Yorku 40. let 20. století využity záběry s vizuálními efekty z filmu Captain America: První Avenger.[15] Díky úspěchu krátkého snímku vznikl televizní seriál Agent Carter.

Sláva králi (2014)[editovat | editovat zdroj]

Trevor Slattery, který byl zadržen na konci filmu Iron Man 3, si odpykává trest ve věznici Seagate. Žije si nad zdejší poměry, má svého osobního „sluhu“ Hermana a rovněž spřátelené vězně, kteří ho chrání. V tomtéž zařízení je rovněž umístěn miliardář a vynálezce Justin Hammer (viz Iron Man 2), který se podivuje pozornosti, kterou Slattery vyvolává. Toho dokonce navštíví dokumentarista Jackson Norriss, kterému Slattery ochotně vypráví o postavě Mandarina a také své minulosti jako herce. Norriss ho ovšem informuje, že přivlastněním identity Mandarina některé lidi Slattery naštval. Filmař mu poví o historii Mandarina a jeho teroristické skupiny a následně herci odhalí, že sám je členem tohoto uskupení a že jeho úkolem (s pomocí dalších, kteří na věznici zaútočí) je dostat Slatteryho z vězení, aby se mohl setkat se skutečným Mandarinem.

Čtrnáctiminutový snímek Sláva králi (v anglickém originále All Hail the King) byl vydán jako bonus pro digitální distribuci filmu Thor: Temný svět dne 4. února 2014 a následně jako bonus na BD edici téhož filmu dne 25. února 2014.[16] Krátký snímek napsal a režíroval Drew Pearce,[5] hudba je dílem Briana Tylera a také Mikea Posta, který vytvořil znělku fiktivního seriálu Caged Heat.[17] Ve svých rolích z předchozích celovečerních filmů se objevili Ben Kingsley (Trevor Slattery) a Sam Rockwell (Justin Hammer), Hermana ztvárnil Lester Speight a Jacksona Norrisse si zahrál Scoot McNairy.[5][18][19] Drewa Pearce a producenta Stephena Broussarda napadl námět snímku Sláva králi během produkce Iron Mana 3, protože chtěli poskytnout na postavu Mandarina nový pohled.[8] Krátký film byl natočen v Los Angeles[20] na podzim 2013.[21]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marvel One-Shots na anglické Wikipedii.

  1. ZOGBI, Emily. Disney+'s MCU Hub Adds Every Marvel One-Shot [online]. CBR, 2022-01-21 [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d STROM, Marc. Marvel One-Shots: Expanding the Cinematic Universe [online]. Marvel.com, 2011-08-02, rev. 2011-09-19 [cit. 2017-02-19]. Archivováno zde. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c BREZNICAN, Anthony. FIRST LOOK: Marvel's top-secret 'Avengers' short film 'Item 47' [online]. Ew.com, 2012-07-03 [cit. 2017-02-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-05-22. (anglicky) 
  4. a b c MANNING, Shaun. SDCC: Marvel Debuts Atwell's "Agent Carter One-Shot" [online]. Cbr.com, 2013-07-22 [cit. 2017-02-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b c BREZNICAN, Anthony. Marvel One-Shot: First Look at Ben Kingsley's Mandarin encore (PHOTOS) [online]. Ew.com, 2014-01-09 [cit. 2017-02-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. CARBONE, Gina. Yes! Chris Hemsworth Is Down For A Team Thor TV Show With Darryl [online]. Cinemblend, 2019-04-12 [cit. 2022-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. a b WHITE, Cindy. First Impression: Thor 3D Blu-ray Special Features [online]. Ign.com, 2011-08-29 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. a b c d Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: The Complete First Season – „Marvel Studios: Assembling a Universe“. [s.l.]: ABC Home Entertainment, 2014. (anglicky) 
  9. Own Captain America on Blu-ray, DVD & Digital Download Now [online]. Marvel.com, 2011-09-20, rev. 2012-01-13 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Marvel's The Avengers Now on Blu-ray and DVD [online]. Marvel.com, 2012-09-25, rev. 2012-11-05 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. a b BREZNICAN, Anthony. 'Marvel One-Shot: Agent Carter' -- FIRST LOOK at poster and three photos from the new short! [online]. Ew.com, 2013-07-11 [cit. 2016-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-11-25. (anglicky) 
  12. BREZNICAN, Anthony. Marvel won't make a 'One-Shot' short film for 'Captain America: The Winter Soldier' – Exclusive [online]. Ew.com, 2014-05-30 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. Agent Carter Lines Up Her One-Shot [online]. Marvel.com, 2013-07-11, rev. 2013-07-24 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. FLETCHER, Rosie. Marvel's Agent Carter reaction: Comic-Con 2013 [online]. GamesRadar, 2013-07-19 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. BREZNICAN, Anthony. Marvel One-Shots: Might 'Agent Carter' clear way for Ms. Marvel, Loki, young Nick Fury, or Black Panther? [online]. Ew.com, 2013-07-17 [cit. 2016-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. VENABLE, Nick. Thor: The Dark World Hammers Home A Packed Blu-ray Set This February [online]. Cinemablend.com, 2014-01-02 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. GALLAGHER, Brian. Marvel Previews Marvel One-Shot: All Hail the King [online]. Movieweb.com, 2014-02-25 [cit. 2016-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. WHEELER, Andrew. Gay Punchlines, LGBT Visibility and Marvel Studios’ One-Shot ‘All Hail The King’ [online]. Comicsalliance.com, 2014-03-28 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  19. GALLAGHER, Brian. Marvel Previews ‘Marvel One-Shot: All Hail the King’ [online]. Movieweb.com, 2014-02-25 [cit. 2015-04-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. PLUMB, Ali. Drew Pearce On Making Marvel One-Shot All Hail The King [online]. Empireonline.com, 2014-02-24 [cit. 2016-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  21. Kingsley for 'secret' Marvel job [online]. Belfasttelegraph.co.uk, 2013-10-22 [cit. 2016-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]