Alicja Jadwiga Kotowska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Alice Marie Hedvika Kotowska)
Blahoslavená
Alicja Jadwiga Kotowska, CSR
mučednice
Narození20. listopadu 1899
Varšava
Úmrtí11. listopadu 1939 (ve věku 39 let)
v lese u Wielke Piaśnice
Příčina úmrtípoprava zastřelením
Svátek11. listopadu
Státní občanstvídruhá Polská republika
Vyznáníkatolická církev
Blahořečena13. června 1999, Varšava, Jan Pavel II.
Úřadyřeholní sestra
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blahoslavená Alicja Jadwiga Kotowska (20. listopadu 1899 Varšava11. listopadu 1939 Wielka Piaśnica), byla polská řeholnice Kongregace sester zmrtvýchvstání, popravená nacisty v roce 1939. Katolická církev jí uctívá jako blahoslavenou mučednici.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako Jadwiga Kotowska ve Varšavě 20. listopadu 1899. V osmnácti letech začala na Varšavské univerzitě studovat medicínu, později působila jako sestra Červeného kříže. V roce 1922 vstoupila do Kongregace sester zmrtvýchvstání a přijala řeholní jméno Alice. 15. srpna 1928 složila věčné sliby. Později byla představenými poslána do severopolského města Wejherowo s pověřením k založení církevní školy. Mezi místními obyvateli si rychle získala velkou oblibu.

Od podzimu 1939 byla sledována gestapem a nakonec 24. října 1939 zatčena. Důvodem byly její vlastenecké aktivity. Vězení jí nezlomilo a snažila se povzbuzovat své spoluvězeňkyně. Nakonec 11. listopadu 1939 byla připojena ke skupině dalších vězňů a židovských dětí. Byla spolu s nimi vyvezena do lesa a zastřelena. Všichni popravení byli pak pohřbeni v hromadném hrobě. Při poválečné exhumaci nebyly ostatky sestry Alice identifikovány, byl pouze nalezen pozůstatek jejího růžence.

Beatifikace[editovat | editovat zdroj]

Dne 13. června 1999 papež sv. Jan Pavel II. prohlásil sestru Alici za blahoslavenou. Spolu s ní byli beatifikováni např. Hilary Paweł Januszewski, nebo Brunon Zembol.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]