Alibertia patinoi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAlibertia patinoi
alternativní popis obrázku chybí
Plod borojó, Alibertia patinoi
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
(jako Alibertia patinoi)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhořcotvaré (Gentianales)
Čeleďmořenovité (Rubiaceae)
Rodalibercie (Alibertia)
Binomické jméno
Alibertia patinoi
(Cuatrec.) Delprete & C.H.Perss., 2011
Synonyma
  • Borojoa patinoi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alibertia patinoi, dříve Borojoa patinoi, je stálezelený strom s jedlým ovocem z tropů Centrální Ameriky, známý pod názvem borojó.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Pochází z atlantických příbřežních oblastí až do výšky 1200 m n. m., z dešťových lesů Kolumbie, Ekvádoru a Panamy. V oblasti jsou dešťové srážky okolo 4000 mm ročně a roční průměrná teplota okolo 28 °C. Zde roste ve stínu okolní vegetace.

Příbuzné druhy A. sorbilis, A. verticillata známé jako Puruí Bajo Amazonas se nachází v Amazonii a mají obdobné využití.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stálezelený, malý, 3 až 5 m vysoký strom s podlouhlými oválnými listy. Květy jsou trubičkovité, krémově bílé, drobné. Plody jsou kulaté, se zbytky lístků na vrcholu, až 12 cm v průměru velké a 1 kg těžké. Nezralé jsou dlouho zelené, v plné zralosti červeno-hnědé, dužina je červená až hnědočervená. Semena jsou světlá, drobná, rozptýlená v dužině, početná.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Plody jsou jedlé, s chutí podobné tamarindu. Využitelná červená až hnědavá dužina tvoří až 88 % plodu. Má vysoký obsah fruktozy, glukozy, železa, fosforu, hořčíku, vápníku, křemíku, vitamínů B a C, uhlohydrátů. Obsah aminokyselin převyšuje jejich obsah v čerstvém mase. Plodům se připisují antioxidační, léčebné a afrodisiakální účinky. Pro svou vysokou nutriční hodnotu jsou považovány za perspektivní potravinu a jsou předmětem výzkumu.

Plody se mohou konzumovat syrové, více se však dužina používá k přípravě džemů, průmyslově vyráběných džusů a energetických nápojů, dezertů, zmrzliny apod. Oblíbený je nápoj lásky zvaný Jugo d'amor.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

V domovině jsou sbírány plody z divoce rostoucích stromů, ale pěstuje se i v sadech.

V ČR jsou nabízena semena této rostliny (pod starším názvem Borojoa) a může se pěstovat jako stálezelená pokojová nebo skleníková rostlina.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-04]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]