Alexandre de Prouville de Tracy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexander de Prouville de Tracy
Narození1603
Tracy-le-Mont
Úmrtí28. dubna 1670 (ve věku 66–67 let) nebo 1670 (ve věku 66–67 let)
Paříž
Povolánípolitik, voják, důstojník a vyslanec
FunkceGovernor of New France (1665)
PodpisAlexander de Prouville de Tracy – podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandre de Prouville de Tracy (1596 či 1603?28. dubna 1670 Paříž) byl francouzský markýz, státník, úředník a vojenský velitel. Byl pánem (leníkem) z Tracy-le-Val a Tracy-le-Mont v Pikardii.

Život[editovat | editovat zdroj]

Proslavil se ve 40. letech 17. století během třicetileté války jako plukovní velitel v Německu. Později byl jmenován generálním komisařem francouzských jednotek sloužících v Němcích. Roku 1647 zastupoval Francii v Ulmu na jednáních se Švédskem a Bavorskem. V 60. letech 17. století byl markýz de Tracy jmenován zástupcem guvernéra (generálporučíkem, tj. lieutenant-général) Nové Francie. Guvernér tehdy nebyl přítomen, a tak de Tracy jednal v Panující radě (Sovereign Council) jako guvernér.

Ze své základny v Québecu započal jako generálporučík pluku Carignan-Salières brutální válku proti irokézským národům. Poté, co je porazil a zničil jejich úrodu, vedl útok proti Mohawkům a způsobil velké poničení jejich teritoria uprostřed současného státu New York. Markýz Alexandre de Prouville de Tracy zabral všechny mohawské země ve jménu francouzského krále. Donutil Mohawky přijmout římskokatolickou víru a učit se francouzsky za pomoci jezuitských misionářů. Misijní vesnicí mohawských katolíků byla Kahnawake, založená jižně od Montréalu.

Markýz Alexandre de Prouville de Tracy zemřel v Paříži ve farnosti svatého Eustacha (též sv. Eustáce) 28. dubna 1670.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Alexandre de Prouville de Tracy na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]