Alex Salmond

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alex Salmond
Stranická příslušnost
ČlenstvíSkotská národní strana
Alba Party

Narození31. prosince 1954 (69 let)
Linlithgow
RodičeMary Stewart Salmond
Alma materUniverzita v St Andrews
Linlithgow Academy
Profeseekonom a politik
NáboženstvíSkotská církev
Webová stránkawww.alexsalmond.scot
CommonsAlex Salmond
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexander Elliot Anderson Salmond, známý jako Alex Salmond, (* 31. prosince 1954 Linlithgow) je skotský politik, bývalý předseda Skotské národní strany a v letech 2007–2014 první ministr Skotska.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval ekonomii a historii na Linlithgow Academy a Univerzitě v St Andrews. V letech 1987 až 2010 byl poslancem Dolní sněmovny. Předsedou své strany byl poprvé v letech 1990 až 2000, opět jím byl zvolen v roce 2004. V roce 2007 pod jeho vedením zvítězila SNP ve volbách do Skotského parlamentu. Po volbách se stal prvním ministrem Skotska. Rezignoval roku 2014 poté, co stoupenci skotské nezávislosti prohráli v referendu o této otázce.

Po sérii sporů s politickými souputníky a skandálů, kvůli kterým byl předmětem trestního stíhání, oznámil v březnu 2021 vznik vlastní nacionalistické strany Alba. V jejím čele chtěl spolu s dalšími několika odpadlíky od Skotské národní strany znovu proniknout do skotského parlamentu.[1]Jeho strana však nezískala ani jeden mandát.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lídři na nože, nezávislost v trapu. Skotsko odkládá separatistické ideje. Finmag.cz [online]. [cit. 2021-04-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]