Alej úvalských dětí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuVýznamná alej
Alej úvalských dětí
alej v srpnu 2019
alej v srpnu 2019
Druhdub letní
Počet60
Vysazen2012
Poloha
KrajStředočeský
OkresPraha-východ
ObecÚvaly
Souřadnice
Alej úvalských dětí
Alej úvalských dětí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alej úvalských dětí je stromořadí šedesáti dubů letních na kopci Vinice v katastru města Úvaly. Začíná u rozhledny Vinice, od níž vede po poli směrem k Horoušánkám.

Alej má délku přibližně 650 metrů.[1] Na jejím konci se cesta stáčí doleva do lesa, kudy lze dojít až k Úvalským menhirům, po odbočení doprava je možno se vydat druhým směrem Mlýnskou alejí až do Tlustovous. Nedaleko aleje se nachází také Park Vinice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V červenci 2012 bylo v měsíčníku Život Úval oznámeno,[2] že se připravuje projekt aleje, jejímž cílem je, aby děti žijící v Úvalech měly své stromy jako symboly nových životů. Město Úvaly se tehdy spolu s místním občanským sdružením Klub přátel historie a přírody Úval a okolí zavázalo vysadit strom za každé dítě, jehož rodič o to požádá. V průběhu října a listopadu 2012 byly stromy postupně vysázeny a 24. listopadu byla alej slavnostně otevřena. Do projektu bylo možné zapojit jak nově narozené děti, tak i děti starší. Město tak chtělo navázat starou slovanskou tradici posvátných hájů.[3] Každé dítě, které se do projektu zapojilo, obdrželo certifikát, a zpočátku byly všechny stromy označeny jmenovkami.

V oblasti Vinice, nedaleko Aleje úvalských dětí, byla vysázena Mlýnská alej, která propojila Úvaly s Tlustovousy.[4] K jejímu slavnostnímu otevření došlo v listopadu 2021.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Měření vzdálenosti – Mapy.cz
  2. POKORNÝ, Vítězslav; URBAN, Petr; MěÚ Úvaly. Alej úvalských dětí. Život Úval. [Úvaly]: Město Úvaly, červenec 2012, Ročník 53, č. 7–8, s. 9. Dostupné online. 
  3. ŽELEZNÝ, Martin. Alej úvalských dětí [online]. 2018 [cit. 2021-04-03]. Dostupné online. 
  4. Vzniká Mlýnská alej aneb ZAPUSŤ KOŘENY, DARUJ (si) STROM! - Město Úvaly [online]. Město Úvaly, 2021-01-27 [cit. 2021-04-03]. Dostupné online. 
  5. JANUROVÁ, Alena. Všimli jsme si, že.... Život Úval. [Úvaly]: Město Úvaly, leden 2022, Ročník 63, č. 1, s. 8. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]