Albin Roosval

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Albin Roosval
Emma Meissner a Carl Barcklind tančí ve filmu „Šťastná vdova“, který produkoval Albin Roosval a který měl premiéru v Apollu 28. srpna 1907.
Emma Meissner a Carl Barcklind tančí ve filmu „Šťastná vdova“, který produkoval Albin Roosval a který měl premiéru v Apollu 28. srpna 1907.
Narození4. srpna 1860
Kalmar
Úmrtí13. listopadu 1943 (ve věku 83 let)
Stockholm
Povolánífilmový producent a arts journalist
PříbuzníJohnny Roosval a Gerda Roosval-Kallstenius (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Magnus Gottfrid Albin Roosval (4. srpna 1860 v Kalmaru13. listopadu 1943, Stockholm) byl švédský kulturní novinář, fotograf, režisér a filmový producent. Byl autorem kulturně-historických děl. V roce 1905 se stal majitelem dvorního Ateliéru Jaeger ve Stockholmu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Albin Roosval byl synem velkoobchodníka Johna Roosvala a Johany Kramerové a bratrem umělkyně Gerdy Roosval-Kallstenius a historika umění Johnnyho Roosvala. Byl studentem v Lundu 1878–1882 a poté se vyučil profesionálním fotografem. V letech 1888–1907 publikoval v magazínu Fotografisk tidskrift , byl zakladatelem, tajemníkem a předsedou Fotografické asociace a Švédské fotografické asociace a kurátorem několika fotografických výstav. Byl zaměstnancem Švédské telegramové agentury 1899–1904.

Kino Apollo[editovat | editovat zdroj]

Albin Roosval byl prvním ředitelem kina Apollo, které bylo otevřeno 4. srpna 1907 v Hamngatsbackenu ve Stockholmu. Zde byly promítány krátké filmy z části od vlastní produkční společnosti Apollo, například krátké filmy Šťastná vdova, Balet z opery Mignon a Stockholmský hasičský sbor. Již na začátku byly „švédské obrázky“ uváděny jako exkluzivní specialita kina. Poprvé neměl Apollo pevně stanovené časy sledování, ale svůj repertoár ukázal v nepřetržitém sledu doprovázeném klavírní hudbou, tedy ranou formou nonstop kina. Roosvalovým cílem bylo promítat filmy švédské produkce. Vzhledem k tomu, že nabídka filmu byla malá, zahájil spolupráci s Oscarsteatern na natáčení částí jejich operet.

Producent[editovat | editovat zdroj]

  • 1907 – Balett ur operan Mignon
  • 1907 – Den glada änkan
  • 1907 – Stockholms brandkår

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Albin Roosval na švédské Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]