Alí Muhammad an-Nimr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alí Muhammad an-Nimr
Narození20. prosince 1994 (29 let)
Al-Awamiyah
Povolánílidskoprávní aktivista
Nábož. vyznáníislám
PříbuzníNimr Bákir an-Nimr (strýc)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Alí Muhammad an-Nimr (* 20. prosince 1994[1][2]) je Saúdský Arab, který byl v roce 2011 coby sedmnáctiletý zadržen za účast na protestní demonstraci. Nyní mu podle islámského práva šaría hrozí stětí hlavy, přičemž následně má být jeho bezhlavé tělo ukřižováno. Nejvyšší soud zamítl jeho odvolání. Konečné slovo bude mít saúdskoarabský král Salmán bin Abd al-Azíz.[3]

Jeho matka se obrátila se žádostí o pomoc na amerického prezidenta Baracka Obamu. Proti popravě mladíka protestovali někteří evropští politici, např. britský premiér David Cameron,[4] francouzský prezident François Hollande[5] nebo francouzský premiér Manuel Valls. Na jeho obranu vystoupila lidskoprávní organizace Amnesty International.[6]

Zatčení[editovat | editovat zdroj]

Alí Muhammad byl zatčen 12. února 2012, když jel na kole ze školy. Policie jej údajně srazila svým autem, čímž mu způsobila několik zlomenin.[4] Jeho obvinění však tehdy nebyla tak závažná jako později. Téhož roku v červenci však policie zatkla jeho strýce, šíitského duchovního Nimra Bákira an-Nimra. Jeho kázání se tou dobou radikalizovala a neváhal nazvat tehdejšího korunního prince, dnešního saúdského krále Salmána bin Abd al-Azíze tyranem, zorganizoval petici požadující pro menšinové šíitské věřící stejná práva jako pro většinové sunnity a vyhrožoval odtržením východní části Saúdské Arábie.

Alího obvinění, sestávající z neloajality k panovníkovi, účasti na demonstraci a používání mobilního telefonu k podněcování účasti dalších osob v protestech, bylo rozšířeno o obvinění z ukrývání uprchlíků a útoku na policii Molotovovými koktejly a kameny.[4]

Propuštění[editovat | editovat zdroj]

Začátkem února 2021 bylo odsouzení Alího Muhammada an-Nimra změněno na trest odnětí svobody na 10 let.[7] Stalo se tak po výnosu vydaném králem Salmánem v dubnu 2020, podle kterého Saúdská Arábie skončila s popravami nezletilých. [8]. 27. října 2021 byl Ali al-Nimr propuštěn z vězení.[9]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. “May you always be the light of my heart and the joy in my soul”: A mother’s birthday tribute to her son facing execution in Saudi Arabia. www.amnesty.org [online]. [cit. 2021-02-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. ADMIN, ADHRB. Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain [online]. 2019-12-19 [cit. 2021-02-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. ČTK. Arabský mladík má být ukřižován. Zachraňte mu život, prosí jeho matka Obamu. Lidovky.cz [online]. 2015-10-15. Dostupné online. 
  4. a b c MILLER, Michael E. Ali al-Nimr was a boy when thrown in Saudi prison. Now he’s a man, and is sentenced to die.. The Washington Post [online]. 2015-10-7. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Multiplication des appels à la clémence pour Ali Al-Nimr. Le Monde [online]. 2015-9-24. Dostupné online. (francouzsky) 
  6. Saudi Arabia Must Not Execute Ali Mohammed Baqir al-Nimr [online]. Amnesty International [cit. 2015-10-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-01-29. (anglicky) 
  7. Saudi Arabia: Father of political prisoner Ali al-Nimr briefly detained [online]. Middle East Eye [cit. 2021-11-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Saudi Arabia scraps death penalty for minors convicted of crimes [online]. Middle East Eye [cit. 2021-11-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Ali Al-Nimr Released from Saudi Prison after 9 Years [online]. Tasnim News Agency [cit. 2021-11-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]