Akvakultura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Výlov rybníka
Velikost produkce (v miliónech tun) z akvakultury (zeleně) se postupně vyrovnává lovu ryb (modře). Zdroj FAO
Nárůst produkce (v tunách) z akvakultury u kapra

Pojem akvakultura značí cílevědomé, plánované obhospodařování vodních ploch (moří, jezer, řek atd.) s cílem dosáhnout dlouhodobě stálých výnosů vodní fauny a flory (tj. ryb, humrů, raků, krabů, krevet, mušlí, řas a jiných vodních organismů).

Odchov vodních živočichů akvakulturou probíhá jak v přirozeném prostředí (v klecích, sítích apod.), tak i v umělých nádržích a podobných zařízeních. V současné době převažuje akvakultura na pevnině nad akvakulturou v mořích.[1]

Významu nabývá akvakulturní technologie koncem 20. století v důsledku částečně drastického snížení výnosů tradičního rybolovu. Akvakultura je tedy alternativou k tradičnímu rybolovu a možným řešením pro výživu lidstva, zejména vzhledem k extrémnímu vymírání dnes lovených ryb během posledních let či desetiletí.

V současné době se diskutuje o ekologických problémech a důsledcích akvakultury, především v souvislosti s odchovem živočichů (či rostlin), kteří jsou prostředí akvakulturních chovů cizí. V produkci masa z akvakultury dominuje Čína.[2] Potrava ryb je pak zdrojem mikroplastů do tohoto potravního řetězce.[3] Ryby také někde dostávají antibiotika[4] i antidepresiva.

První zmínky o odchovu ryb v akvakulturních chovech pocházejí z Číny z roku 460 př. n. l. Nový výzkum ale ukazuje, že se kapr obecný akvakulturně choval již před 8 tisíci lety.[5] V našich zemích byly ve středověku zavedené rybníky první formou akvakultury.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Towards Blue Transformation [online]. Organizace pro výživu a zemědělství [cit. 2022-12-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Seafood [online]. foodsystemprimer.org [cit. 2022-12-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Microplastics in fishmeal: A threatening issue for sustainable aquaculture and human health. www.sciencedirect.com [online]. [cit. 2023-11-12]. Dostupné online. 
  4. Global trends in antimicrobial use in aquaculture. www.nature.com [online]. [cit. 2024-01-26]. Dostupné online. 
  5. Max Planck Society. New study shows common carp aquaculture in Neolithic China dating back 8,000 years. phys.org [online]. 2019-09-16 [cit. 2022-12-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]