Ajša Kaddáfíová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ajša Kaddáfíová
Narození25. prosince 1976 (47 let)
Tripolis
BydlištěOmán
Alma materUniverzita Paříž VII
Univerzita Paříž 1 Panthéon-Sorbonne
Povoláníadvokátka, politička, vojačka a právnička
Nábož. vyznáníislám
ChoťAhmed al-Gaddafi al-Qahsi (od 2006)
RodičeMuammar Kaddáfí a Safia Farkaš
PříbuzníSajf al-Islám Kaddáfí, Al-Saadi Kaddáfí, Mutassim Kaddáfí, Chámis Kaddáfí, Hannibal Muammar Gaddafi, Muhammad Gaddafi a Saif al-Arab Gaddafi (sourozenci)
Funkcevyslanec dobré vůle (Organizace spojených národů)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ajša Kaddáfíová, v nepřechýlené formě Kaddáfí, arabsky عائشة القذافي (* 25. prosince 1976 Tripolis) je libyjská právnička a dcera Muammara Kadáffího.

Studium a profese[editovat | editovat zdroj]

Vystudovala práva a stala se advokátkou. Pracovala v týmu obhájců iráckého diktátora Saddáma Husajna. V roce 2008 hájila i iráckého novináře Muntadara Zajdího, jenž s výkřikem „Pse!“ mrštil botou po tehdejším americkém prezidentovi Georgovi Bushovi.[1] V posledních letech se věnuje především charitě – předsedá Wa’tassimu, největší charitativní organizaci v Libyi, a stala se i emisarkou pro týrané a zneužívané Libyjky. Ajša od roku 2009 působila při OSN jako velvyslankyně dobré vůle. V únoru 2011 byla z této funkce odvolána, protože neodsoudila krvavé zásahy libyjského režimu proti demonstrujícím povstalcům.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V roce 2006 se provdala za bratrance svého otce. Je matkou tří dětí. Pro její atraktivní vzhled a oblibu módního oblečení od světových návrhářů se jí přezdívá „Claudia Schiffer severní Afriky“.

Reference[editovat | editovat zdroj]