Agrochemikálie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Agrochemikálie je označení pro všechny chemické látky, jichž se užívá v zemědělství. Konkrétně se pod tento termín řadí široké spektrum pesticidů (včetně herbicidů, insekticidů, fungicidů, nematocidů atp.), ale také umělá hnojiva, hormony a různé růstové faktory. Bez chemického ošetření jsou výnosy menší.[1]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Většina agrochemikálií je toxických a znamenají často pro životní prostředí určitou ekologickou zátěž, především pokud dojde k nekontrolovanému úniku látek. Proto je nakládání s agrochemikáliemi zpravidla právně upraveno.

V mnoha zemích je použití agrochemikálií přísně regulované. Může být požadováno vládou vydané povolení pro nákup a používání schválených agrochemikálií. Významné sankce mohou vzniknout z nesprávného použití, včetně nesprávného skladování, které vede k úniku. Na farmách musí být správné skladovací zařízení a značení, havarijní čisticí zařízení, bezpečnostní zařízení a postupy pro manipulaci, použití a likvidaci jsou často předmětem povinných norem a předpisů.

Příkladem je hovězí somatotropin, i když je široce používán v USA, není schválen v Kanadě a některých dalších jurisdikcích, kvůli obavám o zdraví krav.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Agrochemical na anglické Wikipedii.

  1. „Kukuřice bez ošetření je poloviční a často napadená škůdci,“ říká agronom. Akce Podívej se do pole ukazuje veřejnosti realitu zemědělské praxe. radiozurnal.rozhlas.cz [online]. [cit. 2023-10-03]. Dostupné online.