Agony (videohra, 2018)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Agony
VývojářMadmind Studio
VydavateléPlayWay
Forever Entertainment (switch)[1]
RežisérTomasz Dutkiewicz
ProducentiKrzysztof Kostowski
Jakub Trzebińsk
DesignéřiJakub Grabka
Wojciech Babiński
Tomasz Dutkiewicz
ProgramátorDaniel Witek
VýtvarníkTomasz Dutkiewicz
ScenáristaTomasz Dutkiewicz
SkladatelDraco Nared
EngineUnreal Engine 4
PlatformyMicrosoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
Nintendo Switch
Datum vydáníMicrosoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Nintendo Switch
Žánrsurvival horor
Herní módsingleplayer
KlasifikaceESRB 17 a více
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Agony je temná fantasy survival hororová videohra z roku 2018, kterou vyvinulo Madmind Studio a vydala společnost PlayWay. Hráč začínají svou cestu jako trýzněná duše v hlubinách pekla bez jakýchkoli vzpomínek na svou minulost.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Hra se hraje z pohledu první osoby. Hráč ovládá jednoho v pekle odsouzených mučedníků, Amrafel (alias Nimrod), který má za úkol setkat se s Rudou bohyní, jednou ze stvořitelek pekla, a pokusit se uniknout a vrátit se do země živých. Na rozdíl od ostatních mučedníků má hráč jedinečnou schopnost ovládat jak ostatní mučedníky, tak později i nižší a vyšší démony. Pomocí mechanik, jako je přikrčení a zadržení dechu, se hráč může démonům vyhýbat. Kromě skrývání musí hráč řešit hádanky, aby si odemkl nové oblasti.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Příběh vypráví o ztracené duši, která je uvězněna v pekle a nepamatuje si svůj předchozí život. Z toho, co se dozvídáme o minulosti hlavního hrdiny, vyplývá, že byl králem dávné země, který uzavřel faustovskou dohodu s Rudou bohyní. Když hlavní hrdina putuje pustinami pekla, objeví možnost úniku s pomocí Rudé bohyně. Odhodlaně se vydává do doupěte této bohyně, aby zjistil, jak se může osvobodit.

Pokud hráč uposlechne příkazů Rudé bohyně, vydá se nakonec do nejnižších hlubin pekla, kde vyprovokuje stvoření známé jako Bestie. Dostatečné vyčerpání Bestie umožní hlavnímu hrdinovi ovládnout ji a využít její sílu k prolomení pečetí, které ji vážou k nejnižším hlubinám.

Příběh obsahuje několik konců, které závisí na tom, jak hráč postupuje hrou a jaká rozhodnutí učiní. Pouze dva z nich jsou však kanonické.

Vývoj, získávání finanční a kontroverze[editovat | editovat zdroj]

V listopadu 2016 zahájili vývojáři hry Agony kampaň na Kickstarteru, aby financovali její vytvoření. Kampaň překonala svůj cíl a skončila v prosinci 2016.[2] Hra měla původně vyjít 30. března 2018, ale její vydání bylo odloženo na 29. května 2018.[3]

Hra původně obdržela od Entertainment Software Rating Board hodnocení „Adults Only“ kvůli míře násilí. To vedlo k tomu, že vývojáři zmírnili část násilí, aby hra místo toho obdržela hodnocení „Mature“ a mohla být hodnocena agenturou The ESRB.

Od plánovaného patche „Adults Only“ unrated pro PC bylo později upuštěno kvůli „právním problémům“.[4] 6. června 2018 však vývojáři uvedli, že „jednají se zástupci služby Steam“ o nabídce Agony Unrated jako „samostatného titulu produkovaného a vydávaného studiem Madmind a bez účasti jakéhokoli vydavatele“. Pro ty, kteří již vlastní původní hru, je tato verze buď bezplatným DLC, nebo samostatným nákupem s 99% slevou, což je v současné době nejvyšší možná sleva na platformě Steam.[5] 31. října 2018 byla na Steamu vydána necenzurovaná verze hry Agony Unrated.[6]

Dne 5. září 2018 studio Madmind oznámilo spolupráci se společností Forever Entertainment, která přinese hru Agony na Nintendo Switch[1]. Ta byla vydána 31. října 2019.[7]

Dne 6. listopadu 2020 společnost Ignibit oznámila partnerství s vývojářským studiem MadMind, které hru Agony přineslo do VR.[8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Agony (2018 video game) na anglické Wikipedii.

  1. a b Agony for nintendo switch [online]. Nintendo [cit. 2021-08-06]. Dostupné online. 
  2. Agony Kickstarter [online]. Kickstarter [cit. 2021-08-06]. Dostupné online. 
  3. AGONY Has Been Delayed [online]. GameTyrant. Dostupné online. 
  4. 'uncensored' patch plan dropped [online]. PC Gamer. Dostupné online. 
  5. Agony Unrated! [online]. steamcommunity.com. Dostupné online. 
  6. Agony Unrated officially confirmed [online]. PC Gamer [cit. 2021-08-06]. Dostupné online. 
  7. First-Person Survival Horror Game Agony [online]. Nintendo Life. Dostupné online. 
  8. Demonic Horror Game Agony Is Getting A VR Version [online]. UploadVR. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]