Agar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Agar agar)
Tento článek pojednává o přírodním polysacharidu. Možná hledáte: Agar.io – webová hra.
Agar na Petriho misce

Agar (jinak též agar-agar nebo kanten) je přírodní polysacharid (lineární polymer galaktózy) s vysokou gelující schopností, který se vyrábí z červených mořských řas rodů Gracilaria a Gelidium. Používá se jako živné médium pro kultivaci mikroorganismů a rostlin. Taje při 96 °C a tuhne při 40 °C. Agar se používá také jako léčivý obvaz u domorodných kmenů.

V potravinářství se agar používá pod označením E 406 jako emulgátor, stabilizátor i zahušťovací prostředek v mnoha výrobcích asijských kuchyní od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty. Obecně se pro své vlastnosti využívá jako náhražka želatiny. Typicky ho obsahují různá želé a pudinky, mléčné výrobky, zavařeniny i nápoje, včetně piva a vína. Je známý též jako gelosa, japonská vyzina nebo kanten.[1]

Často je součástí cukrárenských želé, umožňuje vytvářet vysoké vrstvy želé, jež dobře drží tvar při krájení. Výrobky obsahující agar jsou proto vhodné pro domácí přípravu extra vysoké vrstvy želé na dorty a zákusky. V neposlední řadě se s agarem lze setkat též v kosmetických a farmaceutických prostředcích.

V botanice se využívá při laboratorním množení orchidejí. Rovněž se využívá při výrobě papíru.

Typy agarů – příklady[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Co je E406 - Agar?. AZ-recepty.cz [online]. [cit. 2023-03-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]