Kalokvět africký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Agapanthus praecox)
Jak číst taxoboxKalokvět africký
alternativní popis obrázku chybí
Kalokvět africký (Agapanthus praecox)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďamarylkovité (Amaryllidaceae)
Rodkalokvět (Agapanthus)
Binomické jméno
Agapanthus praecox
Willd., 1809
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kalokvět africký[1] (Agapanthus praecox), česky též kalokvět časný, je druh jednoděložné rostliny z rodu kalokvět (Agapanthus) a čeledi amarylkovité (Amaryllidaceae). Pochází z jižní Afriky. Jde o trvalku vyskytující se v bezmrazých oblastech s bohatými dešťovými srážkami (KwaZulu-Natal, Swazijsko, Lesotho, Limpopo a Mosambik). Květy mají stonek kolem 60 cm a průměr až 14 cm.

Bílý kalokvět

Kalokvět byl podle systému APG II řazen do samostatné čeledi kalokvětovité (Agapanthaceae), která je v systému APG III vřazena do čeledi amarylkovité (Amaryllidaceae). Starší taxonomické systémy ho řadily do čeledi česnekovité (Alliaceae)[2] nebo do liliovitých v širším pojetí (Liliaceae s.l.)

Kalokvět ve své vlasti roste v místech se srážkami nad 500 mm ročně v nadmořských výškách do 2000 m. Jméno Agapanthus je složeno z řeckého agapé (láska) a anthos ( květina). V 17. století v Evropě se obvykle mluvilo o Africkém hyacintu, Linné použil název Africká lilie.

Kalokvětu jsou v jeho vlasti přisuzovány léčebné, až magické účinky. Xhoské ženy používají kořen při léčení v době těhotenství. Kouzelný náramek z kořene nosí proto, aby se jim narodily zdravé, silné děti. Zulové kalokvětem léčí srdeční choroby, obrnu, bolesti na prsou, kašel a nachlazení. Spolu s jinými bylinami požívanými během těhotenství zajišťují narození zdravých dětí a také spuštění porodu. Bylina je považována za kouzelnou ochranu před bouřkou a blesky.

Z jižní Afriky byl kalokvět dovezen do řady zemí subtropického pásma, kde roste volně. Například na Madeiře lemuje tamní levády, hojně cesty a silnice, vyskytuje se v lesích i na mořském pobřeží. Ve středoevropských podmínkách lze kalokvět pěstovat jako pokojovou rostlinu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné online. 
  2. Archivovaná kopie. delta-intkey.com [online]. [cit. 2009-02-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-10-09.