Africké království

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Africké království
Regno d'Africa
 Zirídovský emirát 11351160 Almohadský chalífát 
Státní znak
znak
Motto Apulus et Calaber, Siculus mihi servit et Afer
Geografie
Mapa
Africké království (červeně ohraničeno) a Sicilské království v jižní Itálii (žlutá).
Obyvatelstvo
Státní útvar
dinár, tarí
Vznik
1135 – dobytí sicilskými Normany
Zánik
1160 – dobytí Almohady
Státní útvary a území
Předcházející
Zirídovský emirát Zirídovský emirát
Následující
Almohadský chalífát Almohadský chalífát

Africké království (italsky Regno d'Africa, Regno normanno d'Africa) byl středověký státní celek v severní Africe a provincie jihoitalského Sicilského království Hautevillů ve 12. století. Hlavním městem byla Mahdia. V roce 1135 se sicilským Normanům pod vedením Rogera II., prvního krále Sicílie, podařilo dobýt velkou část Ifríkíje (dnešní Tunisko) a Tripolska, kde kdysi bývala starověká římská provincie Africa. Z africké državy získával první sicilský král Roger II. zejména zlato pro ražbu vlastních mincí. Normanské državy v Africe přetrvaly jen do roku 1160, za panování sicilského krále Viléma I. byly dobyty expandující arabskou dynastií Almohadů.

Apulian a Kalábrijec, Sicilan i Afričan, ti všichni mi slouží.
— rytina na meči Rogera II.[1]
Historická Al-Idrísího mapa světa Tabula Rogeriana

Je pravděpodobné, že Sicilané opustili svou africkou provincii sami vzhledem na nebezpečí, které království hrozilo ze severu. Roku 1156 začala revolta ve Sfaxu (v dnešním Tunisu) a rychle se šířila. Po jejím potlačení se nic nedělalo. Teprve v roce 1159 admirál Petr vedl mohutnou expedici se 160 loděmi proti Baleárským ostrovům, které byly v držení Saracénů. Se stejnou flotilou se pak snažil osvobodit obléhanou Mahdii, avšak vrátil se zpět, aniž by došlo k bitvě. Petr v nemilost neupadl, ale již žádná expedice za udržením křesťanské Mahdie nebyla vyslána. Město padlo 11. ledna 1160.

O obnovení afrického království se nikdo nepokusil. Ve 14. století proběhla křížová výprava zvaná mahdijská, při níž Francouzi neúspěšně obléhali Mahdii, toho času základnu pirátů, poté křižáci s nepořízenou odtáhli pryč.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NICOLLE, David. Druhá křížová výprava 1148 : pohroma před branami Damašku. Praha: Grada, 2010. 96 s. ISBN 978-80-247-3413-2. S. 26. Dále jen Druhá křížová výprava 1148.