Afghánský chrt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Afghánský chrt
Afghánský chrt
Afghánský chrt
Základní informace
Země původuAfghánistánAfghánistán Afghánistán
Tělesná charakteristika
Hmotnost23–27 kg
Výška †psi: 68–74 cm
feny: 63–69 cm
Barvavšechny barvy jsou přípustné
Klasifikace a standard
Skupina FCI10 Chrti a příbuzná plemena
Sekce FCI1 Dlouhosrstí nebo s třásněmi na hlavě
FCIstandard
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Afghánský chrt (anglicky: Afghan Hound) je plemeno psa, pocházející z Afghánistánu. Tito psi jsou samostatní, elegantní a vznešení, péče o jejich srst je velmi náročná, obzvláště, pokud se s nimi chce psovod věnovat vystavování.

Vzhled plemene[editovat | editovat zdroj]

Afghánský chrt na výstavě psů
Plavá fena

Afghánský chrt je typický představitel chrtů, kteří pocházejí z Asie. Původně se vyskytoval ve dvou variantách barvy srsti, dnes jsou u tohoto plemene přípustné všechny barvy[1]. Má dlouhou čenichovou partii, čenich černý nebo temně hnědý. Jeho uši přiléhají k hlavě, má tmavé až zlaté oči. Kohoutkovou výšku má pes 68–74 cm a feny 63–69 cm.[2] Dožívá se zhruba 12–14 let.

Končetiny má silné a rovné, hřbet je rovněž rovný, hrudník je hluboký, ocas nízko posazený na konci se smyčkou.[2] Je to dobrý běžec, jehož pohyb je plynulý a lehký. Srst má jemnou a dlouhou, v obličejové části ji má krátkou.[2] Poněvadž je jeho srst dlouhá, vyžaduje náročnou a každodenní péči, údržbu a pročesávání.

Podobná plemena[editovat | editovat zdroj]

Afghánský chrt je specifické psí plemeno, které lze jen těžko zaměnit. Vzdáleně podobný mu je ruský barzoj. Ten je afghánskému chrtovi vzdáleně příbuzný, jinak je ale vyšší, těžší, jinak zbarvený a má typický klabonos, zatímco afghánský chrt má běžně tvarovaný nos.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Afghánský chrt je velice starobylé plemeno známé už po staletí, původem z oblasti dnešního Afghánistánu. Objevuje se už na sumerských hliněných tabulkách a ve svitcích papyrusů z doby 2200 let př. n. l.[3] Vznikl nejspíš křížením původního afghánského loveckého chrta s plemenem saluka. Afghánský chrt se v zemi původu využívá k lovu antilop a gazel, ale i leopardů, vlků a šakalů. S příchodem do Evropy se stal afghánský chrt symbolem vysokého společenského postavení a často byl chován na šlechtických dvorech.

Jeho moderní podoba je výsledkem práce britských chovatelů, kteří si jej dovezli do Spojeného království koncem 19. století, aby byl v roce 1907 utvrzen plemenný standard. Během šlechtění plemene se afghánský chrt objevoval v několika geografických variantách, dnes se rozlišují především dva základní typy: ghazni (horský typ, který je hojně osrstěný) a bell-murray – někdy nazýván také jako kalagh (stepní typ, osrstěný jen řídce).

První afghánský chrt se dostal do tehdejšího Československa díky řediteli zoologické zahrady v Liberci Jiřímu Badalecovi v roce 1965. V současné době je poměrně početná populace tohoto plemene zastoupená v široké škále barev a typů.

Vlastnosti a využití plemene[editovat | editovat zdroj]

Afghánský chrt působí působivým, důstojným a vznešeným dojmem.[2] K cizím se chová odtažitě a přehlíživě, není ale agresivní a vůči svému majiteli je loajální a věrný.[4] Není to pes vhodný pro začínající chovatele a prakticky u nich nejde potlačit lovecký instinkt, který jim velí pronásledovat rychle se pohybující předměty i zvířata.[4] Vyžaduje citlivé zacházení, pochopení své uzavřenější povahy a velkou toleranci. Ale i když jsou tyto podmínky dodrženy, majitel od něj nemůže očekávat absolutní poslušnost. Vyžaduje mnoho pohybu a volnosti, je vhodný pro sportovní činnost. Je to dobrý lovecký, hlídací, společenský a zavodní pes.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.pejskari.cz. Dostupné online. 
  2. a b c d Standard FCI ° 228
  3. NOHELOVÁ, Eva. Afgánský chrt [online]. iFauna, 2010-01-01 [cit. 2017-06-07]. Dostupné online. 
  4. a b c NOHELOVÁ, Eva. Afghánský chrt. Fauna. 2017, čís. 5, s. 38–40. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]