Afgekia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAfgekia
alternativní popis obrázku chybí
Afgekia sericea
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďFaboideae
TribusMillettieae
RodAfgekia
Craib, 1927
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Detail květenství Afgekia sericea

Afgekia je rod rostlin z čeledi bobovité. Jsou to popínavé keře se zpeřenými listy a nápadnými hroznovitými květenstvími, připomínající vistárii. Jsou rozšířeny v počtu 3 druhů v Asii od Číny po Novou Guineu. Druh Afgekia sericea je celkem zřídka pěstován v tropech a sklenících botanických zahrad jako pěkně kvetoucí okrasná liána, svým vzhledem poněkud připomínající vistárii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu Afgekia jsou popínavé keře s lichozpeřenými listy. Květy jsou nápadné, podepřené velkými listeny, uspořádané v hroznech nebo prodloužených latách vyrůstajících v úžlabí listů nebo přímo ze starších větví. Kalich je krátce pětizubý. Koruna je motýlovitá. Tyčinek je 10 a jsou dvoubratré, 9 z nich je srostlých a 1 horní volná. Semeník je stopkatý a obsahuje 2 vajíčka. Lusky jsou zploštělé, opožděně pukající 2 tlustě dřevnatými chlopněmi. Plody nejčastěji obsahují jediné semeno, řidčeji dvě. Semena jsou oválná a lesklá.[1] Rostliny svým celkovým habitem připomínají vistárii.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod Afgekia zahrnuje 3 druhy. Je rozšířen v jižní Číně, Thajsku, Myanmaru, Laosu, Vietnamu a na Nové Guineji.[1][2] Druh Afgekia sericea byl popsán ze savan východního Thajska z nadmořské výšky asi 300 metrů.[3] Afgekia filipes roste v Číně v řídké křovinaté vegetaci a na okrajích stálezelených lesů v nadmořské výšce 200 až 1300 metrů.[1]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Druh Afgekia sericea byl popsán v roce 1924. Rod byl dlouho považován za monotypický, v roce 1971 byl pak popsán druh A. mahidoliae a v roce 1984 A. filipes.[4]

Přehled druhů a jejich rozšíření[editovat | editovat zdroj]

[1][2]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Afgekia sericea je zajímavě a nápadně kvetoucí liána vhodná pro tropické parky i skleníky botanických zahrad.[3] Není však příliš rozšířena.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d WEI, Zhi; PEDLEY, Les. Flora of China: Afgekia [online]. Dostupné online. 
  2. a b International Legume Database: Afgekia [online]. Dostupné online. 
  3. a b ALLEN, O.N.; ALLEN, E.K. The Leguminosae, a Source Book of Characteristics, Uses, and Nodulation. Madison: The University of Wisconsin Press, 1981. ISBN 0-299-08400-0. 
  4. The International Plant Names Index [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]