Adony

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adony
Zleva doprava: škola Szent István Általános, radnice, repliky z města z dob Římské říše; poliklinika, římskokatolický kostel, zámek Zichy-kastély
Zleva doprava: škola Szent István Általános, radnice, repliky z města z dob Římské říše; poliklinika, římskokatolický kostel, zámek Zichy-kastély
Adony – znak
znak
Adony – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška109 m n. m.
Časové pásmo+1
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
ŽupaFejér
OkresDunaújváros
Adony
Adony
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha61,0 km²
Počet obyvatel3 974 (2023)[1]
Hustota zalidnění65,1 obyv./km²
Správa
Statusměsto
StarostaRonyecz Péter István
Vznik1723
Oficiální webwww.adony.hu
Telefonní předvolba25
PSČ2457
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adony [adoň] (v minulosti Rácadony nebo Duna-Adony, latinsky Vetus Salina, německy Adam) je město v Maďarsku v župě Fejér, spadající pod okres Dunaújváros. Do roku 2013 bylo město správním střediskem okresu Adony, ten byl ovšem zrušen a nyní je součástí okresu Dunaújváros. Město se nachází u břehu Dunaje naproti jihu říčního ostrova Csepel, na druhé straně oproti vesnici Lórév. Nachází se asi 14 km severozápadně od Dunaújvárosu a 34 km východně od Székesfehérváru. V roce 2015 zde žilo 3 679 obyvatel. Podle údajů z roku 2011 je tvoří 86,2 % Maďaři, 2,2 % Němci, 0,3 % Romové, 0,3 % Srbové a 0,2 % Rumuni.

V blízkosti města prochází dálnice M6, z níž na Adony existují výjezdy 50 a 54. Nejbližšími městy jsou Ercsi, Pusztaszabolcs, Rácalmás a Ráckeve (na druhé straně řeky). Poblíže jsou též obce Iváncsa, Kulcs, Lórév (na druhé straně řeky) a Perkáta.

Velkou potíží města v dopravě je, že zde chybí most vedoucí přes Dunaj na druhou stranu, takže se nelze jednoduše dostat na ostrov Csepel a z něj do Adony. Pro případný transport se musí použít trajekt.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adony na maďarské Wikipedii.

  1. Detailed Gazetteer of Hungary. 30. října 2023. Dostupné online. [cit. 2023-11-05]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]